Prohibice ovlivnila víkend na řadě míst. Provozovatelé si stěžují

Zlín, Brno - Už během týdne varoval ministr Leoš Heger, že by se zákaz nalévání tvrdého alkoholu mohl rozšířit ze stánků na všechny obchody, bary či restaurace. V pátek v podvečer s okamžitou platností prohibici opravdu vyhlásil. Policie v Jihomoravském i Zlínském kraji na jeho prohlášení ihned zareagovala a začala bary či diskotéky kontrolovat. Na řadě míst o zákazu ani nevěděli. Lahve uklízeli i v hotelích a přestali je nabízet na internetu.

Například ve Zlínském kraji na zákaz nalévání tvrdého alkoholu provozní restaurací a hotelů reagovali poměrně rychle. Přesto policisté nacházeli i místa, kde láhve s tvrdým alkoholem schovávali až s jejich příchodem. Podle mluvčího zlínské policie Petra Jaroše ale lidé během večera s policií spolupracovali.

Celkem ve Zlíně během pátečního večera zkontrolovali strážníci třiadevadesát provozoven. V tuto chvíli je jejich úkol spíše preventivní a informační. Pokud by se ale prokázalo, že hostinští zákaz nerespektují, hrozí jim pokuta až ve výši tři miliony korun. „Pokud bychom se na nějaké místo vrátili podruhé a vše nebylo v pořádku, oznámili bychom to do správního řízení,“ potvrdil Jaroš. 

Páteční kontroly policie v barech a restauracích (zdroj: ČT24)

Hospodští sice prohibici respektují, ale nelíbí se jim. Podle nich na ni doplatí poctiví provozovatelé. „Dozvěděl jsem se to ze zpráv, byl jsem překvapený. Nedokážu to pochopit. V hospodě máme jen kvalitní alkohol, špatný si nikdo nedovolí prodávat. Lidé jsou zvyklí dát si pivo a kořalku, poškodí nás to,“ uvedl například číšník jedné z otrokovických restaurací Filip Doležal.

Například provozovatel jedné ze zlínských restaurací Petr Vychodil ale kroky ministerstva chápe. „Musíme to respektovat i přesto, že budeme mít nějaké ekonomické ztráty,“ řekl Vychodil. Alkohol proto odklidil z polic a zamkl do skladu. „Kvůli zákazu jsme museli vyřadit z jídelníčku i některá jídla. Vaříme totiž například omáčku, do které se přidává brandy,“ dodal Vychodil. 

Nejen restaurace a obchody musely na prohibici ihned zareagovat. Zvláštní opatření přijaly i hotely, které svým hostům nabízí na pokojích minibary. Zaměstnanci hotelů z nich museli odstranit veškerý alkohol nad dvacet procent. „Alkohol jsme dali do skladu a budeme čekat na rozhodnutí vlády,“ uvedla provozní brněnského hotelu International Radka Hájková.

Mluví provozní hotelu International Radka Hájková (zdroj: ČT24)

Alkohol nyní nesmí nabízet ani v internetových obchodech. Lahve už včera večer zakryli i na českých letištích a cestujícím nenalily ani stevardky v řadě aerolinek. 

Zákaz, který v podvečerních hodinách vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger prostřednictvím médií, by mohl trvat i několik týdnů. Navíc se nařízení zpřísnilo. Ministerstvo snížilo obsah alkoholu, na který se zákaz vztahuje. Místo třicetiprocentního teď prohibice platí už i na dvacetiprocentní alkohol. 

Podle ředitele zlínské policie Milana Kladníčka budou kontroly ve městě, stejně jako ve zbytku republiky, i dnes během dne pokračovat. Zlínští policisté se zaměří i na samoobsluhy a menší obchody. 

Zároveň zlínští kriminalisté obvinili další čtyři lidi. Dva muži jsou obviněni z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží a hrozí jim až tříleté vězení. Další dva muže obvinila dnes policie kvůli ohrožování zdraví závadnými potravinami. Jsou podezřelí z distribuce a prodeje pančovaného alkoholu. V případě prokázání viny by si mohli odsedět i osm let za mřížemi. Ve Zlínském kraji bylo v souvislosti s otráveným alkoholem obviněno celkem šest lidí. „Nalezení zdrojů ale bude trvat ještě pár dní. Naše stopy nyní vedou na severní Moravu, zdrojů však bude určitě víc,“ prohlásil vedoucí zlínského vyšetřovacího týmu Martin Baláš. 

Dva mladí muži byli z nemocnice propuštěni

Ve Zlínském kraji na otravu metylalkoholem zemřely už dvě ženy. Dalších deset lidí leží v Baťově nemocnici. Stav tří z nich je velmi vážný. Nemocnice dnes přijala další tři osoby s podezřením na otravu. Ani u jednoho z nich se ale neprokázala a byli propuštěni domů. 

V Jihomoravském kraji je momentálně hospitalizován jeden muž s otravou metylalkoholem v Kyjově. Dalšího v sobotu přijala i nemocnice v Boskovicích. Ve znojemské nemocnici v úterý zemřel dvaačtyřicetiletý muž z Havířovska. V celé republice si metylalkoholová kauza vyžádala už devatenáct životů. 

Místo vodky burčák

Na jižní Moravě zkontrolovali policisté z pátku na sobotu asi tisíc restaurací a dalších provozoven. „Někde například nevěděli, že tvrdý alkohol nesmějí ani vystavovat, a musí lahve schovat do skladu,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Podniky na Moravě řešily v pátek večer zákaz různě. Řada míst začala více nabízet alkoholické nápoje s obsahem alkoholu pod dvacet procent. Například v brněnském klubu Fléda proto objednali sto litrů burčáku. 

V pátek večer také jihomoravští  policisté zabavili v jedné z obcí na Znojemsku více než 1 200 litrů nekolkovaných lihovin. Ty se nacházely v přístavku u rodinného domku. „Šlo o více než 600 litrů rumu, 500 litrů vodky a desítky litrových lahví dalších destilátů,“ popsala Vedrová. Případem se nyní budou zabývat celníci. Další případ řešili policisté před víkendem v Hustopečích u Brna. Tam našli černou palírnu, ve které bylo v barelech okolo pěti set litrů alkoholu.