Blíží se Dny NATO v Ostravě

Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově se už chystá na nával návštěvníků, očekávaný ve dnech 22. a 23. září na akci Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil Armády České republiky.

Tato unikátní nekomerční přehlídka vedle nejmodernější armádní techniky nabídne také to nejlepší, co má k dispozici policie, hasiči, záchranná služba, celníci, vězeňská služba a další složky.  Podle organizátorů má být letošní dvanáctý ročník v mnoha ohledech rekordní. Svou účast již potvrdilo 20 států. Premiérově se přidá Švýcarsko, Slovinsko, Estonsko a Litva. Očekává se také rekordní návštěvnost. Dny NATO minulý rok navštívilo 225 tisíc diváků, právem jsou tedy největší akcí svého druhu u nás i ve střední Evropě.

Více než čtyři hodiny každý den budou patřit letovým ukázkám, nejatraktivnější části programu. K vidění bude 60 letounů a vrtulníků. Výjimečnou účast pěti display teamů potvrdilo Královské letectvo Velké Británie (RAF), včetně legendární akrobatické skupiny Red Arrows, která mimo Velkou Británii vystoupí letos jen ve čtyřech zemích.

Americké letectvo oficiálně potvrdilo, že do Ostravy vyšle dva strategické bombardéry B‐52H Stratofortress, jeden na statickou a druhý na historicky první letovou ukázku ve střední Evropě. Oba stroje přiletí ze základny U. S. Air Force Reserve (USAFR) v Barksdale ve státě Louisiana, odkud B‐52 dorazily na mošnovské letiště i v uplynulých letech. Kromě víkendové účasti na Dnech NATO se oba stroje zúčastní také společného cvičení se vzdušnými a pozemními jednotkami AČR.

V rámci 3 hodin dynamických ukázek pozemních jednotek uvidí diváci současnou techniku všech zúčastněných složek, včetně společných ukázek s polskými nebo slovenskými jednotkami. Premiérově se předvede i motocyklová četa Hradní stráže.

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR nejsou jen o programu pro diváky. Jsou také platformou k rozvíjení mezinárodní spolupráce a místem k setkávání významných hostů na odborné, politické a společenské úrovni. V tomto roce je očekávána např. návštěva velitelů letectev pěti zemí. Součástí akce je také doprovodný program – čtvrtek 20.9. Jeden den s Dokumenty ČT, Minikino kavárna Ostrava, pátek 21.9. Beseda s piloty v Domě knihy Librex.

Vstup na akci, včetně víkendového programu na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově 22. ‐ 23. září 2012, bude i letos zdarma.