Začíná Evropský týden mobility

Od 16. do 22. září probíhá Evropský týden mobility. Jedná se o kampaň, jejíž cílem je poukázat na možnosti a výhody alternativních způsobů dopravy a současně upozornit na problémy s neustále rostoucí automobilovou dopravou.

Letošní ročník je již jedenáctý, a jeho hlavním tématem je „pohyb správným směrem“. Ve velkých evropských městech sílí trend dopravovat se pomocí veřejné dopravy nebo třeba jízdních kol. Evropský týden mobility se snaží tento trend posilovat. Vizí celého projektu je sdělit lidem, že městská doprava by jednoho dne mohla být tichá, jednoduchá, rychlá a šetrná k životnímu prostředí.

Od svého uvedení v roce 2002 vliv Evropského týdne mobility stále roste nejen v Evropě, ale i po celém světě. V roce 2011 byl v kampani oficiálně registrován rekordní počet 2.268 měst, která zastupují přibližně 156 milionů občanů.

V 87 českých městech se v rámci této kampaně budou konat akce na podporu udržitelné formy dopravy – cyklojízdy, pěší výlety, akce pro rodiče s dětmi, pro seniory, pro občany s handicapem, výlety historickou tramvají, semináře, akce na dětském dopravním hřišti a mnoho dalších.

Nedílnou součástí tohoto projektu bude opět „Evropský den bez aut,“ který tradičně proběhne 22. září. Některé oblasti zapojených měst tak budou automobilové dopravě zcela nepřístupné.

Všechna zapojená města se svou účastí také zavazují, že provedou pozitivní změny, které dlouhodobě poslouží rozvoji města.