Další uplatnění pro válečné veterány

Olomouc - Nasazovali vlastní život v zahraničních misích – teď marně hledají práci. Řeč je o novodobých válečných veteránech, kteří po odchodu z armády shání další uplatnění. Muži i ženy, zvlášť ve věku nad padesát let, mají jen minimální šanci uspět. Sdružení válečných veteránů teď proto přišlo s dvouletým projektem. V jeho rámci se těmto lidem pokusí sehnat zaměstnání.

Milan Polakovič – původem Slovák, který žije v Náměšti nad Oslavou, nejprve sloužil u letectva. Působil taky na generálním štábu. Má za sebou náročnou misi v Iráku. V armádě byl celkem třicet čtyři let. Umí s počítačem, mluví anglicky, vyzná se v administrativě a má dispečerské schopnosti – přesto více než dva roky nemůže najít práci. Několik nabídek sice měl, nakonec to ale nevyšlo. „Jejich hlavní nevýhodou je velice úzká specializace, kterou díky armádě oni mají. Takže, i když mají často vysokoškolské vzdělání, mají jazykovou vybavenost, tak čím jsou déle v armádě, tím je uplatnitelnost na trhu práce horší,“ potvrdila zástupkyně školící firmy Dagmar Zemanová. Právě bývalým vojákům jako je Milan Polakovič teď chce pomoci Sdružení válečných veteránů. Rozjelo projekt, který má jediný cíl – najít těmto lidem práci. „Ministerstvo obrany má vlastní projekt na začleňování válečných veteránů do civilního života, ale podporujeme i projekty jiné. Konkrétně projekt Sdružení válečných veteránů považujeme za velmi dobrý,“ říká mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Zkušenosti s bývalými vojáky má po nedávných organizačních změnách v armádě taky olomoucký Úřad práce. „Ti příchozí, bývalí důstojníci, měli problém se začleněním do civilního života. Připravovali jsme pro ně speciální rekvalifikační kurzy,“ uvedl analytik trhu práce z ÚP Olomouc Jaroslav Mikšaník. Do projektu Sdružení válečných veteránů se zapojila asi stovka bývalých vojáků. Zaměstnavatel, který jim nabídne práci, získá měsíčně příspěvek ve výši čtyři tisíce korun za jedno místo. Sdružení bude tyto peníze vyplácet rok.