Zimní stadion se rozpadá. Opravy by vyšly na desítky milionů

Vyškov – Zájem o hokej ve Vyškově roste. Mladí hokejisté ale musí trénovat na stadionu, který je v dezolátním stavu. Posledními úpravami prošla budova už před čtyřiceti lety. Vedení města teď řeší, co dál. Na zlepšení stavu stadionu by totiž bylo potřeba jedenapadesát milionů korun.

Zimní stadion ve Vyškově se postupně rozpadá. Do šaten zatéká, toaletám se návštěvníci raději vyhýbají. „Je na první pohled vidět, že je to tu v katastrofálním stavu. Není to příjemné prostředí ani pro mladé lidi, ani pro trénování,“ řekl trenér mládeže a bývalý extraligový hokejista Miroslav Barus.

Potvrzují to i rodiče dětí, které na stadionu pravidelně trénují. „Budova není v ideálním stavu. Se stadiony v jiných okresních městech se to nedá srovnat. Je tady hodně věcí, které by se měly zlepšit,“ zkonstatoval otec jednoho z hráčů Radim Doležel.

Stadion je navíc nyní zatěžován ještě více než v minulých letech. Zájem o hokej totiž ve Vyškově v poslední době roste. „Po pěti letech jsme led zpřístupnili už v srpnu. Vznikají zde nové hokejové třídy, pořádají se nábory. Zájem o hokej ve městě je,“ řekl starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD). Jeho slova potvrzuje i Barus. „Celkově je v malých městech zaznamenán úpadek hokeje. Vyškova se to ale netýká. Tady hokejistů přibývá,“ dodal Barus.

O osudu stadionu rozhodnou zastupitelé

I vedení města si uvědomuje, že budova je nyní v dezolátním stavu. „Ze všech sportovišť u nás je na tom zimní stadion nejhůř. Náklady na jeho opravu by proto byly nejvyšší,“ uvedl Goldemund. Podle něj je totiž v dobrém stavu pouze ocelová konstrukce. Všechno ostatní, například sprchy, šatny či opláštění budovy, by muselo být opraveno. „Pokud chceme stadion komerčně využívat do budoucnosti, a to nejen v zimním období, ale celoročně na kulturní pořady či letní sporty, tak zázemí je nezbytné,“ dodal Goldemund.

V pondělí si místní zastupitelé prošli veškerá sportoviště ve městě. Výsledkem by mělo být rozhodnutí, zda a co bude vedení města s jejich stavem dělat. „Nechci předjímat rozhodnutí zastupitelů, ale jsme schopni stihnout připravit projektovou dokumentaci tak, aby alespoň jedna etapa oprav začala v příštím roce,“ uvedl Goldemund. Pokud se zastupitelé rozhodnou k opravám přistoupit, mohla by se jejich cena vyšplhat až na jedenapadesát milionů korun.

Mluví starosta Vyškova Karel Goldemund (zdroj: ČT24)