MČR v triatlonu: Jubilejní titul Ospalého a loučení Krňávka

Brno – Od roku 2001 kraluje mezi českými závodníky na tuzemských triatlonových kláních jediný muž. Filip Ospalý svou nadvládu potvrdil i na mezinárodním mistrovství České republiky v olympijském triatlonu, kde obhájil loňský titul. Brněnský podnik byl ale také svědkem loučení ve velkém stylu. Martin Krňávek se totiž s kariérou, během níž jako první Čech dokázal vyhrát závod světového poháru, rozloučil bronzovou medailí.

V olympijském triatlonu dokázal zástupce Ekol týmu v dobře známém prostředí Brněnské přehrady vybojovat už jubilejní, desátý titul. „Mně to asi dojde, až budu v důchodě a někde to třeba budou říkat v televizi,“ bral svůj úspěch s nadhledem Ospalý. O vysněném titulu mistra České republiky přitom rozhodovaly až poslední metry v závěrečné, běžecké části triatlonového souboje. Ve finiši měl ale Filip Ospalý nejvíce sil a o dvě vteřiny dokázal pokořit i letošního olympionika Jana Čelůstku. Ten se tak kvůli nepříliš povedené taktice, kdy zrychlil tempo ještě daleko před cílovou rovinkou, musel spokojit s druhým místem.

Triatlon - MČR v triatlonu 2012 Brno (zdroj: ČT24)

Bronz na domácím šampionátu získal Martin Krňávek, který se tak posledním výstupem na stupně vítězů rozloučil se závodní kariérou. A to ještě, že týmový kolega Ospalého na trati byl, jelikož šestatřicetiletému vítězi musel na plaveckou část půjčit své náhradní plavecké brýle, které Ospalý zkrátka zapomněl. Sedmatřicetiletý triatlet dokázal za dvacet let své závodní kariéry na světovém šampionátu doběhnout do cílové rovinky pátý a získal i dva bronzové kovy na mistrovství Evropy.

Souboj o titul v ženské kategorii probíhal především v podání dvou reprezentantek Ekol týmu – Radky Vodičkové a Venduly Frintové. Ty se letos představily také pod pěti kruhy. Po dvouleté pauze se na ženský triatlonový trůn vrátila Frintová. Česká olympionička se na start postavila i přesto, že ji už od Londýna trápí zdravotní potíže, a dokázala vybojovat svůj pátý tiul. „V plavecké části jsem se snažila držet za Radkou. Bylo to trochu náročnější, protože dnes byly vlny. Na té cyklistické části jsme se stále držely spolu a rozhodl až ten běh,“ popsala průběh letošní česká mistryně v olympijském triatlonu Frintová.

Radce Vodičkové nakonec v cílové rovince chyběla na vítězku minuta a patnáct vteřin. „Moje tělo už bylo unavené. Na závod v Brně jsem se těšila, ale ještě víc na to, až to budu mít za sebou. Celý srpen jsem strávila na světových podnicích, hodně jsem cestovala,“ vylíčila s druhým místem spokojená Vodičková, kterou teď čeká zasloužená dovolená. 

Výsledky:

Muži: 1. Ospalý (Ekol Elite) 2:01:38, 2. Čelůstka (Labe Tri Club) –2, 3. Krňávek (Ekol Elite) –1:09, 4. Kršňák (USK Akademik Cheb) –1:59, 4. Kažmierczak (Pol.) –2:37, 6. Řenč (Slavia Praha) –2:50.

Ženy: 1. Frintová 2:16:48, 2. Vodičková (obě Ekol Elite) –1:15, 3. Kuříková (Bižuterie Jablonec) –6:31.