Opavské muzeum představuje slezskou krajinu, města a zámky

Opava - Slezské zemské muzeum v Opavě zahájilo druhou výstavu unikátního projektu o Slezsku a jeho dějinách. Po památkách se teď zaměřuje na spojení přírody a člověka.

Více než 200 nových exponátů pocházejících ze 70 míst Slezska představuje výstava nazvaná Město-Zámek-Krajina. Zachycuje slezskou historii od středověku až do 1. světové války a snaží se ukázat proměny místní krajiny.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Obrazy, fotografie a další artefakty ve vitrínách doplňují speciální zvukové efekty a projekce. Pochlubit se výstava může i několika unikáty – třeba znovuobjevenou pamětní deskou skladatele Beethovena, historickým autem nebo dosud veřejností nespatřenou bronzovou soškou.

„Podařilo se nám získat i některé předměty, které byly v soukromé sbírce a dosud nikdy nebyly vystaveny,“ uvedla vedoucí projektu Markéta Kouřilovál

Nová výstava splynula se stálou expozicí. Aby návštěvníci nebyli zmateni, co ve vitrínách přibylo nového, vymysleli organizátoři jednoduchou pomůcku nazvanou Jdi po zelené.

Projekt šesti výstav o Slezsku, z nichž ta o krajině je už druhá, je také přípravou na nadcházející výročí Slezského zemského muzea.

„Slezské zemské muzeum je instituce, která je vůbec nejstarším veřejným muzeem v České republice. Pro veřejnost byla otevřena už 1.5.1814,“ zdůraznil ředitel muzea Antonín Šimčík.

Výstavu mohou návštěvníci historické výstavní budovy zhlédnout až do března příštího roku. A těšit se mohou také na doprovodný program – například křest katalogu nebo speciální vzdělávací programy pro děti.