Dům umění v Ostravě vystaví díla ze sbírek České národní banky

Ostrava – Česká národní banka výjimečně otevírá své sbírky umění, které má v pobočkách po celé republice. Galerie výtvarného umění v Ostravě z nich připravila výjimečnou expozici sestavenou především z obrazů, kreseb a grafik pořízených v devadesátých letech minulého století, které jsou doplněné o výběr nejlepších děl z období první republiky.

Mezi vybranými autory jsou Ivan Ouhel, Hugo Ullik, Michael Rittstein, Jan Konopka, Jiří Kornatovský, Bohumil Dvorský, Oldřich Tichý, Jaroslav Panuška, Valentin Ronovský nebo Jan Nešleha. Celkem je na výstavě zastoupeno 45 autorů.

„Ačkoliv Česká národní banka není klasická sbírkotvorná instituce, její soubor je velmi kvalitní a vhodný pro galerijní prezentaci,“ uvedl ředitel galerie Jiří Jůza. Dodal, že unikátnost výstavy podporuje fakt, že bankou shromážděná díla mnoha významných umělců jsou takto společně vystavena poprvé.

„Výstavní projekt je koncipován chronologicky, zahrnuje dobové portréty, krajiny, ale i současné umění. Zcela stěžejní jsou díla z období první republiky, kdy se uskutečnilo primární formování centrálního ústavu, tolik spojeného s počátky československé státnosti,“ doplnil Jůza.

Prvorepublikové období je ve fondu banky spojeno především s portréty zakladatelů. Jiná část výstavy se věnuje praktické činnosti banky, a to především výtvarné podobě českých bankovek. „Fondy České národní banky skýtají zejména historicko-společenské poklady v podobě přípravných a dílčích studií Alfonse Muchy, Maxe Švabinského nebo Oldřicha Kulhánka, jejichž díla jsou dokladem vysoké úrovně našich bankovek,“ zdůraznil Jůza.

Výstava Umělecké poklady ze sbírek České národní banky má vernisáž 25. září v pět hodin odpoledne. Přijede na ni i guvernér České národní banky Miroslav Singer.