Lidé museli platit za členství ve volební komisi

Brno – Výhodný byznys. To si z nadcházejících voleb zřejmě udělala politická strana Folklor i společnost. Zájemcům slibovala, že je dostane do volební komise. Za to od nich ovšem žádala deset procent z vydělané částky.

Mladé ženě z Brna nabídla kamarádka zajímavou brigádu – pracovat při nadcházejících krajských volbách ve volební komisi. Za práci si měla vydělat třináct set korun. „Přes e-mail mi došel formulář, kde jsem musela vyplnit osobní údaje. Následně mi došla pozvánka na informační schůzku, která proběhla v jedné restauraci v ulici Grohova,“ popisuje žena, která si nepřeje být jmenována.

V pozvánce zároveň stálo, aby si donesla sto třicet korun. Tedy desetinu částky, kterou si má na brigádě vydělat. „Když jsme se na to doptávali, bylo nám řečeno, že peníze jsou na pokrytí nákladů na administrativu. Pan Horák ode všech sto třicet korun vybral, ale nikomu nedal doklad o zaplacení,“ dodává žena.

To, že placení za práci ve volební komisi není obvyklý postup, zjistila až od další známé. „Kamarádka, která bude také ve volební komisi, mi řekla, že nic neplatila. Za to, aby člověk mohl být přísedící u voleb, se neplatí,“ říká podvedená žena.

Až po zaplacení se také dozvěděla to, že pracovat půjde za konkrétní politickou stranu. A vůbec se jí to nelíbí. „Nechci vystupovat za stranu, o které nic nevím. Kdybych to věděla předem, našla bych si jinou brigádu,“ říká rozhořčeně.

Peníze vyplácí brigádníkům úřad

Není jediná, koho překvapuje, že právo politických stran vybrat si své členy do volebních komisí, někdo využil k byznysu. „Je to zvláštní a rozhodně nemorální jednání,“ uvedl starosta městské části Vinohrady Jiří Čejka (ČSSD). Podle něj totiž kandidující strany nominují takové zástupce, kteří střeží zdárný průběh voleb z pohledu dané strany. A odměnu jim obvykle vyplácí obecní úřad či úřad městské části. „Úřad dostane určitou částku od státu a tu vyplácí jednotlivým členům komise,“ popsal postup Čejka.

Milana Horáka, který brigádníky nabíral a sám je číslem tři na kandidátce strany Folklor i společnost, se České televizi zkontaktovat nepodařilo. Předseda strany však dává od problému ruce pryč. „Já o tom nic nevím. Asi je to jen sponzorský poplatek,“ uvedl předseda politického hnutí Folklor i společnost Miroslav Lejsek.

Problém je, že zákon tuto situaci neupravuje. Jedinou šancí rozhořčených brigádníků tak je občansko-správní spor.