Signály z neznáma mapují 90 let českého komiksu

Brno - To nejlepší z českého komiksu od roku 1922 nabídne návštěvníkům brněnského Domu umění výstava Signály z neznáma. Výstava mapuje vývoj českého komiksu od jeho počátků až do současnosti v kontextu historických událostí. Rozsáhlou expozici čítající přes 300 výstavních originálů, tisků a předmětů obohatí doprovodné akce a lektorované programy pro školy. U příležitosti výstavy vychází v nakladatelství Arbor vitae obsáhlá kolektivní monografie.

Devadesátiletý příběh českého komiksu se v Domě umění až do 13. ledna příštího roku dočká své hmatatelné podoby. Díky zápůjčkám od desítek institucí z celé České republiky i od řady autorů či soukromých sběratelů se podařilo shromáždit rozsáhlý a reprezentativní soubor originálů komiksových stran ze všech období českého komiksu. Tematicky organizovaná expozice nahlédne na domácí komiksovou tradici z nejrůznějších úhlů, zaměří se na dominantní žánry a ústřední protagonisty, ale připomene i pozapomenuté tvůrce a souvislosti.

Kurátor Tomáš Prokůpek (zdroj: ČT24)

Až do 30. let se vývoj formy propojující vizuální a verbální složku podobal vývoji v ostatních evropských zemích. Nástup fašistické a následně komunistické totality přirozenou evoluci komiksu narušil a zdeformoval, přesto domácí tradice nikdy zcela nezanikla a příležitostně nabývala někdy osobitých, jindy až bizarních forem, které se výrazně lišily od podob známých v komiksově vyspělých zemích, jako jsou USA, Francie nebo Itálie.

Výstavní projekt „Signály z neznáma“ pořádají Dům umění města Brna, DOX Praha a Východočeská galerie ve spolupráci s Ústavem pro českou literaturu AV ČR a Filozofickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci.