Další trik pořadatelů předváděček: Provozovna v hospodě

Praha - Předváděcí akce jsou stále oblíbeným způsobem prodeje. Prodávající má dost času i prostoru nám výhody výrobku vysvětlit. My zase máme možnost si zboží důkladně prohlédnout a popřípadě vyzkoušet. Jenže má to háček. Na předváděcích akcích také prodejci často klamou zákazníky. Česká obchodní inspekce zjistila pochybení na dvou třetinách kontrolovaných akcí tohoto typu. A pořadatelé vymýšlí pořád nové a nové triky, jak obejít zákony a ze spotřebitele vytáhnout peníze. Jedním z nových triků je přehlašování provozoven.

Marie Madziová se zúčastnila zdravotnické přednášky v restauraci U červené sedmy v Karviné. Alespoň tak to stálo na pozvánce. Z přednášky se ale nakonec vyklubala klasická předváděcí akce. Firma Flexmar tady nabízela léčebný přístroj, který má ulevit od bolesti.

„Přesvědčoval mě, že je to úžasné, že mě páteř přestane bolet, že je to na stavy po operaci, no, že to pomáhá na zdraví a zkrátka je to snad lepší jak doktor,“ popsala paní Madziová. Chvíli váhala, moc nevěřila, ale trpí osteoporózou a páteř ji opravdu často bolí. Jenže přístroj stál skoro 37 000 korun, pravda - po slevě „pouhých“ 29 800. I s tím si ale prodávající věděl rady a hned na místě nabídl uzavření úvěru.

Splátka úvěru by vyšla na 714 korun měsíčně. To byste přece na svoje zdraví mohla dát, přesvědčoval prý prodávající. „Dal mi tužku a já už jsem psala a psala,“ uvedla zákaznice. Na místě podepsala kupní smlouvu a celý přístroj vzala na úvěr. A doma jej vyzkoušela.

Přístroj úlevu nepřinesl – spíš naopak

„Jmenuje se to Abolito, a má to fakt správný název, protože to opravdu bolí,“ vylíčila paní Madziová své první zkušenosti s léčebným přístrojem. „Já jsem měla ten účinek z toho takový, že mě to pálilo a nedělalo mi to dobře, bolesti páteře nepřešly, a naopak se ještě zhoršily,“ dodala. A tak se rozhodla, že od smlouvy odstoupí a i s přístrojem se vydala do sídla firmy Flexmar do Frýdku-Místku.

Přístroj Abolito
Zdroj: ČT24/Flexmar

Jenže pracovnice společnosti odmítla odstoupení od smlouvy převzít. Paní Madziová se nevzdala a odstoupila písemně. Odpověď firmy byla jednoznačná: zákon ve vašem případě odstoupení od smlouvy neumožňuje, protože koupě zboží proběhla v prostorách k podnikání firmy Flexmar obvyklých.

To je ale trochu divné. Že by obvyklým prostorem pro prodej léčebného přístroje byla hospoda? A tak jsme zamířili do sídla firmy s kamerou, aby nám zamítnutí vysvětlili. Moc jsme ale nepochodili. „Rozhovor nebudeme natáčet, my odmítáme jakékoli rozhovory, pokud paní Madziová chce, tak ať se na nás obrátí, my s ní budeme jednat,“ sdělila nám pracovnice firmy. Jenže paní Madziová už se přece na firmu obrátila. Dokonce dvakrát. A odstoupení od smlouvy bylo zamítnuto.

Flexmar si libovolně přehlašuje provozovny

„Firma Flexmar si našla kličku v podobě toho, že si přihlásí na ten den, kdy předváděcí akci pořádá, sídlo podnikání přímo v prostoru, kde tuto akci pořádá,“ vysvětlila poradkyně Sdružení obrany spotřebitelů Moravskoslezského kraje Marcela Reichelová novou fintu prodejců.

Restaurace Za vodou, hotel U Zlaté podkovy, Penzion Na stovce - toto jsou prý prostory obvyklé k podnikání firmy Flexmar. Za poslední dva roky jich firma vystřídala zhruba tři stovky.

Advokát: Přehlašování provozoven je zbytečné

„Nestačí samo o sobě jenom to, že je někde zřízena provozovna, důležité je to, zda spotřebitel může předpokládat, že v tom konkrétním prostoru se děje to konkrétní podnikání,“ vysvětlil advokát Pavel Nastis. Uveďme si příklad: pokud půjdete na knižní veletrh a tam si zakoupíte ve stánku knihu, pak je to prostor obvyklý k podnikání. Pokud ale půjdete do restauračního zařízení a tam si zakoupíte zdravotnickou techniku, tak to rozhodně prostor obvyklý k podnikání není.

„Paní Madziová nepochybně odstoupila od kupní smlouvy v souladu s občanským zákoníkem, kupní smlouva zanikla a prodávající je povinna ji vrátit celou kupní cenu,“ doplnil advokát.

Podle Flexmaru mají zákazníci dodržovat zákon

Paní Martina Foldynová, kontaktní osoba společnosti Flexmar, se na kameru odmítla vyjádřit, poslala nám pouze obsáhlý e-mail. Podle ní je potřeba, aby i zákazníci dodržovali zákon. Jenže co teď paní Madziová? Na předváděcí akci podepsala smlouvu o úvěru u společnosti Home Credit.

„Tím, že paní Madziová odstoupila od kupní smlouvy, automaticky zanikl i úvěr. Paní Madziová není povinna nadále ten úvěr splácet, není povinna činit ještě nějaká další odstoupení, ona je pouze povinna společnosti Home Credit oznámit, že došlo k odstoupení od kupní smlouvy,“ doporučil dále Nastis.

Černé ovce (zdroj: ČT24)

Zákon na straně spotřebitelů

Od 1. 1. 2011 je v účinnosti nový zákon č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru. Zákon řeší právě i problematiku takzvaných vázaných úvěrů. Vázaný spotřebitelský úvěr je úvěr, který slouží např. k tomu, aby byla pokryta kupní cena za konkrétní zboží, což je typicky například úvěr sjednaný na zboží zakoupené na předváděcí akci.

Zákon je opravdu hodně na straně spotřebitelů a říká, že v případě odstoupení od kupní smlouvy, která byla uzavřena mimo prostory obvyklé k podnikání nebo při použití prostředků komunikace na dálku (například přes internet), není spotřebitel povinen vrátit věřiteli poskytnutý úvěr dříve, než mu bude prodávajícím vrácena kupní cena.

Samozřejmě odstoupení od kupní smlouvy musí být platné, což znamená, že v případě koupě zboží mimo prostory obvyklé k podnikání je třeba učinit odstoupení od smlouvy ve lhůtě čtrnácti dní. Odstoupení od smlouvy musí být prokazatelně doručeno prodávajícímu, tedy buď osobně, nebo poštou na dodejku. A zároveň s odstoupením od smlouvy jste povinni vrátit zboží.

Nenechte se zmást tím, že vám prodávající odstoupení od smlouvy neuzná s tím, že koupě zboží proběhla v prostorách obvyklých k podnikání. Hospoda rozhodně není prostorem obvyklým k podnikání (s výjimkou poskytování restauračních a hostinských služeb), a to ani tehdy, pokud v ní má podnikatel nahlášenu provozovnu.

Home Creditu se nejprve do rušení smlouvy nechtělo, nakonec otočil

Jenže přestože paní Madziová odstoupení od kupní smlouvy firmě Home Credit oznámila, ta nadále trvá na splácení úvěru, protože podle jejího názoru podmínky pro odstoupení od kupní smlouvy nebyly splněny. Mimochodem, úvěr má platit šest let a cekem zaplatit 52 000 korun. A úvěr splácí, protože má strach, že by dluh narostl o penále nebo jednoho dne přišel exekutor. A tak to vypadalo, že se paní Madziová o svá práva bude muset soudit. Nakonec ale přece jen všechno dobře dopadlo.

„Při posuzování žádosti o zrušení úvěrové smlouvy jsme vycházeli z informace od prodejce a také z kupní smlouvy, na níž bylo uvedeno, že byla uzavřena v prostorách obvyklých k podnikání. Poté, co jsme případ znovu prověřili, rozhodli jsme se klientce vyjít vstříc a úvěrovou smlouvu zrušit,“ uvedla tisková mluvčí Home Credit Zuzana Bienvenu. Nakonec tak vše dobře dopadlo a paní Madziová má do budoucna ponaučení. „Na žádnou předváděcí akci už mě nikdo nedostane,“ uzavřela.