Výměna hotelu za školu zatím neproběhne

Nový Jičín - Opozice v Novém Jičíně kritizuje plány tamní radnice a kraje na výměnu budovy hotelu Prahy s areálem nedaleké střední školy. Historický hotel, který by po směně připadl městu, potřebuje opravy v řádech až desítek milionů. Radní definitivní rozhodnutí odložili, na výhodnosti výměny ale nadále trvají. Budova hotelu je už tři měsíce prázdná.

Pro opozici zbytečná zátěž městské pokladny, pro vedení města příležitost zachránit historickou památku. Hotel Praha v centru Nového Jičína dosud vlastní kraj. Radnice o něj na jaře projevila zájem. Opozice ale tvrdí, že město na opravy hotelu peníze nesežene. „Myslím si, že pro město tento dar je darem danajským, smrtícím,“ tvrdí opoziční zastupitel Ivan Týle. Koalice teď připravuje žádost o dotaci na zateplení panelové přístavby a hledá peníze na rekonstrukci historických budov hotelu. „Tam jsme malinko skeptičtější, ale i tam bychom nějakou dotaci získali. Je to o postupné rekonstrukci hotelu Praha. Nechceme to dělat najednou,“ říká starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák. Za 110 let existence hotelu Praha v něm nikdy nebylo zavřeno. Až teď. Na konci června jej opustili žáci hotelové školy, žádný podnikatel zatím o jeho provoz zájem nemá. Většinu provozovatelů odradily vysoké náklady na energie. Škola v loňském školním roce doplácela 1 milión korun. Nejvážnější zájemce dosud vyčkává, škola může hotel pronajmout nejdéle na rok.

Město nabízí na oplátku dvě nedaleké budovy, ve kterých je v nájmu Mendelova střední škola zřizovaná právě krajem. Směnu už na počátku září schválili zastupitelé kraje. Novojičínská opozice nesouhlasí. „Tyto budovy nejsou ve špatném technickém stavu a kraj městu platí ročně 800 tisíc korun nájmu,“ argumentuje opoziční zastupitel Nového Jičína Ivan Týle. Definitivní slovo budou mít politici v Novém Jičíně. Ti mají o transakci jednat už podruhé v listopadu.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)