Slučování škol, dohady o územním rozvoji. Podívejte se na hlavní problémy kraje

Jižní Morava – V uplynulých čtyřech letech to v Jihomoravském kraji několikrát silně vřelo – šlo o problémy týkajících se slučování škol, vedení nemocnic, ale také rostoucích výdajů kraje. V oblasti dopravy vedení kraje nedokázalo vyřešit neustále odkládanou stavbu rychlostní silnice R43. Hlavní problémy kraje probere s kandidáty na hejtmana Václav Moravec v předvolebním speciálu. Vysílá se už dnes od 21:00 na ČT24.

ŠKOLSTVÍ

Slučování středních škol se na jižní Moravě stalo velmi výbušným tématem. Děti a jejich rodiče demonstrovali, sepisovali petice a všemožně se snažili formálnímu sloučení škol zabránit. Hlasitě o sobě dali vědět například studenti Střední průmyslové školy elektrotechnické a Střední školy informačních technologií a sociální péče z Purkyňovy ulice. Nelíbilo se jim sloučení s průmyslovkou v Kounicově ulici.

NO COMMENT: Protest studentů proti slučování jejich škol (zdroj: ČT24)

Přesto kraj slučování dotáhl do úspěšného konce – ze 30 krajských škol od tohoto školního roku vzešlo 15 nástupnických organizací. Slučování se vyhnulo jen gymnázium v Židlochovicích. Školy se nejprve sloučily administrativně, o místo tak přišla polovina ředitelů. Fyzické slučování se dotklo jen zmíněné průmyslové školy v Kounicově ulici, odkud dělníci vynesli lavice a učební pomůcky už začátkem letošního srpna.

NO COMMENT: Začalo stěhování sloučených škol (zdroj: ČT24)

ZDRAVOTNICTVÍ

Vlnu kritiky sklidilo vedení kraje také za snižování počtu akutních lůžek v nemocnicích. S vedení VZP se kraj dohodl, že zruší osm procent lůžek. Jejich počet tak klesne o 563 z celkového počtu 6 979. Zrušení lůžek přinese úsporu 100 milionů korun, které zůstanou nemocnicím.

S problémy se potýkala také rekonstrukce znojemské nemocnice za dvě miliardy korun. Obří zakázku na dokončení modernizace prověřoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže – správní řízení ale nakonec zastavil, podmínky výběrového řízení podle něj nebyly diskriminační. Podle opozice je taková investice do malé nemocnice zbytečná a není jisté, že bude využita.

Volby vyhrála sociální demokracie v čele s Michalem Haškem (ČSSD) také díky hlavnímu předvolebnímu slibu, že krajské nemocnice budou lidem proplácet regulační poplatky. Systém nakonec fungoval jen rok a půl a krajskou pokladnu přišel na 70 milionů.

DOPRAVA

Doprava patří i na jižní Moravě mezi nejpalčivější problémy. Chybí kvalitní rychlostní silnice nebo dálnice z krajské metropole například do Svitav, do Rakouska přes Mikulov nebo do Znojma.

Kraj jako jediný z celé České republiky nemá platné Zásady územního rozvoje. Klíčový dokument, který určuje umístění všech důležitých staveb i silniční sítě, zrušil letos v červnu Nejvyšší správní soud. Kraj se proto rozhodl podat proti rozhodnutí ústavní stížnost. „Nejvyšší správní soud by musel podle mého názoru spáchat právní harakiri, aby se touto žalobou vůbec mohl zabývat. Spočívá to v tom, že zatímco 13 krajů postupovalo podle zákona, Nejvyšší správní soud řekl v otázce účinnosti, že není potřeba podle zákona postupovat, to je neuvěřitelné,“ tvrdil radní kraje pro oblast územního plánování David Macek (KDU-ČSL).

HOSPODÁŘSTVÍ

Krize nekrize – výdaje kraje v uplynulých čtyřech letech rostly. Zatímco na začátku hospodařili zastupitelé s rozpočtem 14,7 miliardy, letos se počítá s utracením 16,2 miliardy. Vyšší výdaje umožnila půjčka od Evropské investiční banky, která se stala tématem sporů mezi koalicí a opozicí.

Kraj z půjčky investoval například do stavby a rozšiřování domovů pro seniory. Opoziční ODS investice kritizovala jako projídání peněz – podle ní by se měl kraj zaměřit spíše na podporu rodin. Koalice ČSSD a KDU-ČSL se hájí tím, že o zařízení pro seniory je enormní zájem, protože se o ně řada rodin nemůže postarat.

Koho volit? Pomoc nabízí volební kalkulačka

Občanské sdružení KohoVolit.eu dnes spustilo volební kalkulačku pro krajské volby. Online kalkulačka může pomoc nerozhodnutým voličům v tom, ke kterým stranám mají svými názory nejblíž, a mohli by jim dát svůj hlas.