Bývalý radní opakovaně řídil i přes zákaz. Od soudu dostal peněžitý trest

Hodonín – Za opakované řízení auta i přes soudní zákaz dnes potrestal Okresní soud v Hodoníně Petra Horehledě. Bývalý radní z Veselí nad Moravou svoji vinu přiznal a od soudu odešel s peněžitým trestem 40 tisíc korun. Politik musel svůj post opustit letos v srpnu poté, co vyšlo najevo, že i přes zákaz řízení motorových vozidel seděl za volantem, a to už podruhé. O Horehleďově pochybení původně nevěděli ani jeho spolustraníci z TOP 09. Politik na sebe poprvé upozornil před dvěma roky, kdy na volebních materiálech neoprávněně používal titul PhDr.

Bývalý radní z Veselí nad Moravou za TOP 09, Petr Horehleď, dnes stanul před Okresním soudem v Hodoníně. Státní zástupkyně po soudu požadovala přísnější trest pro bývalého politika, který opakovaně porušil zákaz řízení. „Původně uložený trest se mi zdál málo přísný vzhledem k tomu, že už v předchozím řízení byl obžalovanmu uložen podmíněný trest a tento nevedl k nápravě,“ vysvětlila žalobkyně Zdeňka Kemsová. Soud jí dal za pravdu a Horehledě potrestal peněžitým trestem 40 tisíc korun. Pokud by odsouzený peníze nezaplatil, musel by jít na 6 měsíců do vězení. Zároveň nesmí další 3 roky sednout za volant.  

Petr Horehleď dnes u soudu svoji vinu přiznal v plném rozsahu. Trest je definitivní, ani žalobkyně, ani odsouzený se proti verdiktu neodvolali. Horehleď navíc před soudem řekl, že se cítí být dostatečně morálně potrestán. Podle svých slov kvůli kauze přišel o zaměstnání a dnes je v evidenci úřadu práce. Zákaz řízení, o kterém před jeho posledním pochybením nikdo nevěděl, prý zatajil proto, že se jako aktivní komunální politik bál veřejné ostudy. O zákazu prý nevěděla ani jeho přítelkyně, kterou vezl právě ve chvíli, kdy ho 19. května za volantem chytla policie. Na kameru dnes mluvit nechtěl. „Nebudu se k tomu vyjadřovat, respektuji rozhodnutí soudu,“ řekl bývalý radní.

Zákaz řízení porušil opakovaně

Horehleďovy problémy začaly v březnu 2010, kdy s jedním promile alkoholu v krvi projížděl brněnskými ulicemi. Opilého řidiče zastavila policie a případ skončil u soudu. „Za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky byl odsouzen k peněžitému trestu a zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení,“ potvrdila už dříve mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková. 

Právě toto rozhodnutí soudu ale Horehleď nerespektoval, a to už v době, kdy byl veselským radním za TOP 09. Za jeho provinění mu hodonínský soud uložil půlroční podmínku. Se záznamem v rejstříku se ale Horehleď nepochlubil ani zastupitelům, ani svým spolustraníkům z TOP 09. Když vyšly informace o politikově minulosti na povrch, zatlačili zřejmě na Horehledě jeho spolustraníci a radní nakonec opustil všechny veřejné funkce. 

Problémová naděje strany

Nešlo ale o jediný problém mladého politika. Děvětadvacetiletý Petr Horehleď na sebe upozornil už před dvěma roky, kdy na volebních materiálech neoprávněně používal titul PhDr. I když se to snažil vysvětlit tím, že původně předpokládal úspěšné složení rigorózní zkoušky ještě před volbami, nepomohlo mu to a musel se rozloučit s možností, že bude ve Veselí starostou.