Při nočním požáru zemřeli dva lidé, další se nadýchali zplodin

Kostice (Břeclavsko) - Dva lidé zemřeli při nočním požáru rodinného domu v Kosticích na Břeclavsku, další dva se přiotrávili zplodinami. Podle předběžných závěrů požár vznikl kvůli svíčce, která zapálila kuchyňskou linku. Vyšetřování na místě probíhalo ještě celé dopoledne. Policie v domě také zajistila sklad nebezpečných výbušnin.

Požár krátce po půlnoci nahlásila sousedka Ludmila Poláková, kterou na požár upozornila dvacetiletá dcera majitele domu. Tu kouř vzbudil a z domu stihla utéct oknem. „Dost popíjeli a neměli elektriku, tak si asi svítili svíčkou a od té to chytlo,“ popsala Poláková.

„Policisté, kteří na místo přijeli jako první, z jedné místnosti silně zakouřeného stavení vynesli 49letého majitele, který nejevil známky života. Záchranu jeho 51leté přítelkyně jim znemožnil hustý dým,“ popsal mluvčí krajských hasičů Jaroslav Haid. Dvacetiletá dcera, která spala v další místnosti, před kouřem utekla oknem.

Požár způsobila svíčka, která zapálila kuchyňskou linku. Z ní se požár rozšířil na další zařízení kuchyně a strop. Hasiči dostali plameny pod kontrolu po zhruba 40 minutách. „Silně zakouřený dům i sousední stavení odvětrali pomocí přetlakové ventilace,“ řekl Haid. Vyšetřovatel předběžně odhadl škodu na 100 tisíc korun.

NO COMMENT: Při nočním požáru zemřeli dva lidé (zdroj: ČT24)

Na místě celou noc zasahovali hasiči i policisté, přivoláni byli i pyrotechnici. Uvnitř se totiž našly desítky kusů staré munice - například pěchotní munice, náboje, deaktivovaná cvičná protitanková mina a také granát sovětské výroby RGF1. Ten už pyrotechnici odpálili. Muž sice munici doma rozebíral, neměl ale pro úplnou deaktivaci dostatečné znalosti, a tak jeho sklad představoval časovanou bombu. Podle pyrotechniků mohl kdykoliv vybouchnout. Náboje sovětské, maďarské, německé nebo československé výroby pocházející i z předválečného období mohl muž posbírat v přírodě.

„Věděla jsem, že tam ty věci má. Sbíral starou munici, vysypával z ní prach a vyráběl si náboje. Ještě včera na dvoře střílel. Já jsem říkala, že to jednou špatně dopadne,“ dodala sousedka.

Pyrotechnici se na místo vrátili ještě krátce před polednem. Jeden ze sousedů je totiž upozornil na to, že by se další nebezpečná munice mohla nacházet i na půdě. Pyrotechnici tam skutečně našli TNT a další granáty. „Vzhledem k nalezenému počtu munice bude zahájeno vyšetřování pro nedovolené ozbrojování. Předmětem vyšetřování bude také to, zda náhodou někdo pachateli nepomáhal,“ uvedla mluvčí břeclavské policie Hana Kejlová. Podle informací ČT byl majitel domu už před třinácti lety stíhaný za nedovolené ozbrojování. Tehdy u něj policisté našli munici z 2. světové války.

  • V domě se našla také vojenská technika zdroj: HZS Jihomoravského kraje
  • Dvacetileté dceři se podařilo před kouřem utéct oknem zdroj: HZS Jihomoravského kraje