Nový web láká lidi k volbám

Olomouc - K posledním krajským volbám přišlo čtyřicet procent voličů. Lidé z olomoucké katedry politologie to chtějí změnit a k volebním urnám přilákat více lidí. Proto dnes spustili web, který by měl lidem pomoci se v politice lépe orientovat. Penězi je podpořil i evropský sociální fond.

Naposledy přišlo ke krajským volbám čtyřicet procent voličů. Olomoučtí autoři nových internetových stránek to chtějí změnit a k volebním urnám přilákat více lidí. Proto dnes spustili web, který by měl lidem pomoci se v politice lépe zorientovat. Finančně je podpořil evropský sociální fond. „Je potřeba voliče mobilizovat, ačkoliv byla před čtyřmi lety velmi slušná volební účast, letos ji lze očekávat nižší, především z toho důvodu, že lidé více nedůvěřují politice,“ myslí si politolog Pavel Šaradín.

„Smyslem je nějakým způsobem zapojit veřejnost a to prostřednictvím diskusního fóra, do kterého chceme zapojit odborníky z praxe,“ vysvětluje koordinátorka projektu Sblíženi politikou Dana Hellová.

„K volbám obecně nechodí mladí lidé, kteří vedou spíše individualistický život a s tím jsou spojené hodnoty, naopak lidé v produktivním věku tu odpovědnost voličskou více cítí,“ říká politolog Pavel Šaradín. Stránky jsou určeny hlavně široké veřejnosti. Vytvořili je pracovníci Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého společně se Středomoravskou agenturou rozvoje venkova.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)