Hlasování o územním plánu v Novém Šaldorfu prošetřuje policie

Nový Šaldorf - Starosta obce Nový Šaldorf prosadil změnu územního plánu, aby na svých pozemcích mohl vybudovat satelitní městečko. Proti tomu se ale bouří vinaři, jejichž stovky let staré sklípky se nacházejí poblíž. Vinaři tvrdí, že místo přijde o jedinečnou scenérii. Podle nich starosta navíc zastupitelstvo podvedl. Ten to sice odmítá, hlasování o územním plánu již ale začala prošetřovat policie.

Majitelé vinných sklípků se obávají, že počet rodinných domků bude časem narůstat. Podle nich se jedná o tragédii. Lidé se jich už teď ptají, proč někdo chce takové panoráma zničit. Nový Šaldorf je totiž vinařská obec s mnohasetletou tradicí. V Šaldorfu se rodila třeba pozoruhodná gotika. Místní zemědělci si přivydělávali těžbou písku pro rakouské sklárny. „Tvar podzemní chodby je do typické gotické klenby hlavně z toho důvodu, že pomáhá držet ten pískovec, aby se neodlamovaly jednotlivé díly,“ řekl majitel vinného sklepa Rostislav Koníček.

Sklípky jsou pro vinaře srdeční záležitostí

V pískovcovém masivu na jižním okraji Šaldorfu tak vznikl systém podzemních chodeb, které se vzápětí proměnily na vinné sklepy. „Ten vinný sklep je úžasný v tom, že je nějakých dvanáct, třináct metrů pod zemí, takže máme stabilní teplotu, zhruba kolem devíti stupňů,“ konstatoval Koníček. „Ta historie je opravdu pro mě nevyčíslitelná. Každý vinař má tady svoje srdce,“ dodala majitelka sklípku Jiřina Míková.

Změny územního plánu se nelíbí vinařům v Šaldorfu
Zdroj: ČT24

Do oblasti často přicházejí i cizinci z celého světa nebo i Češi ze zbytku republiky a zkoumají tento „poklad“ ukrytý desítky metrů pod zemí. Teď se ale vinaři ze Šaldorfu bojí, že jim staletou tradici zničí výstavba nových rodinných domů. Kvůli pravidlům pro noční klid, které v obytných zónách platí, by u sklípků muselo například skončit večerní posezení. „Nejde jen o výhled, ale jde o ten celkový vztah mezi normálním člověkem, který bydlí v rodinném domě a chce si žít ten svůj život, a v uvozovkách 'vinařem', nebo 'provozovatelem vinného sklepa',“ poznamenal Koníček.

Nové domy mají stát na pozemcích, které patří příbuzným starosty Nového Šaldorfu Dalibora Dočekala. Desítky let tu bylo pole, v roce 2008 pak obec změnila územní plán a pozemky proměnila na stavební parcely. Vinaři jsou přesvědčeni, že Dočekal, který byl tehdy místostarosta, prosadil změnu nepoctivým způsobem. Při schvalování územního plánu představil jinou změnu, než o jaké se hlasovalo.

Změny územního plánu se nelíbí vinařům v Šaldorfu
Zdroj: ČT24

Zdeněk Svoboda, bývalý zastupitel Nového Šaldorfu (Nezávislí demokraté):

„Byla podána žádost na výstavbu vesnického stavení tady v této lokalitě s tím, že tam bude chov koní a hospodářské zvířectvo. Nepadlo žádné slovo o nějakých bytech ani v žádných zápisech to není.“

Z hospodářského objektu se vyklubaly rodinné domy

Podle oficiálního zápisu ze zastupitelstva se po celou dobu mluví o nové stavbě v jednotném čísle. Místostarosta Dočekal doslova řekl: „Změna na lokalitu vesnické stavby spojené se zemědělskou činností, něco jako hospodářský objekt. Dejme si do podmínek architektonicky laděný objekt do Modrých sklepů“.

Ale návrh před hlasováním už hovoří v množném čísle o více stavbách: „Bydlení vesnického charakteru s velkými užitkovými zahradami“.

Vinařům ze Šaldorfu se nelíbí změny územního plánu
Zdroj: ČT24

Starosta slíbil, že ke změnám územního plánu poskytne rozhovor. Když ale reportéři ČT na předem domluvený rozhovor přijeli, starosta jakékoliv natáčení v budově obecního úřadu zakázal a odmítl případ komentovat. Tvrdil, že reportér před ním „utekl a má přeci jeho písemné vyjádření“. Ve vyjádření, které starosta reportérům předal, ale žádné vysvětlení k hlasování o změně územního plánu není. Starosta tu popisuje, že u satelitu bude nová trafostanice a že s rozšířením výstavby na další pozemky se postaví i nový kruhový objezd.

Pavel Uhl, advokát:

„Není možné s návrhem libovolně nakládat a měnit jej podle své vlastní vůle. Ten zápis, jak jsem jej viděl, zcela nevypovídá o tom, co bylo přesně předmětem toho projednání a jestli ti, kdo hlasovali, skutečně věděli, o čem hlasují. Tudíž minimálně vzbuzuje velmi vysoké pochyby o tom, zda ta změna proběhla tak, jak předpokládá zákon.“

Hlasování o územním plánu již začala prošetřovat policie

Dva bývalí zastupitelé tvrdí, že je starosta podvedl, jedna zastupitelka již zemřela a zbývající tři, kteří pro změnu územního plánu hlasovali, k případu zatím mlčí. „Ten zápis svádí k závěru, že zpočátku se tam mluví o něčem jiném, než se na konci hlasuje. Jak to bylo doopravdy, z toho zápisu nelze seznat a pokud by příslušný stavební úřad dospěl k závěru, že ta změna byla natolik zmatečná, že je absolutně neplatná, tak je možné se tomuto rozhodnutí bránit prostřednictvím návrhu na určení právního vztahu,“ podotkl Uhl. Majitelé sklípků si každopádně myslí, že na jejich straně je minimálně tradice a historie.

Starostovo satelitní městečko (zdroj: ČT24)