V Lounech pokřtili knihu místní autorky Květy Tošnerové

V neděli 7. října se v lounské knihovně zaplnil kongresový sál do posledního místečka. Křtila se totiž v krátké době další kniha, která má vazbu na místní region. Má název „Štěstí je právě teď“ a její autorkou je Květa Tošnerová. Povídky jsou v knize doplněny ilustracemi členek Spolku paní, dam a slečen a účastnic Třetího věku knihovny v Lounech.

Když jsem se zajímal, jak dlouho novinářce Květě Tošnerové trvalo napsání a jak se zrodil nápad vydat knihu, byl jsem překvapen odpovědí - pětatřicet let, možné i déle… „To nenapadlo mne, ale knihovnici Městské knihovny v Lounech Věru Pokornou. Dovtípila se, že patrně mám po šuplících nějaké nezveřejněné věci z literární oblasti“, dodává paní Tošnerová.

Zveřejněné povídky jsou v podstatě ze života Květy Tošnerové a není bez zajímavosti, že knihu ilustrovaly členky Spolku paní, dam a slečen a účastnice Třetího věku ze zdejší knihovny. „Jde o kolektivní dílo, paní Pokorná dámám četla mé povídky a ony vytvářely linoryty, na obrázcích se podílelo více než deset autorek“, říká k ilustracím Květa Tošnerová. Ona sama totiž do poslední chvíle nevěděla, jaká bude konečná úprava knihy, to bylo překvapením právě na slavnostní křest.

Ladislav Bába, Louny