Festival soudobého tance Tanec Ostrava slibuje mimořádné zážitky

Ostrava – Multižánrové centrum umění Cooltour připravuje dvanáctý ročník festivalu soudobého tance, pohybového a fyzického divadla Tanec Ostrava. Ve dnech 18. října až 15. listopadu se divákům představí to nejlepší z české taneční scény i originální zahraniční produkce, například z Polska.

„Vybrali jsme choreografie velmi fyzické, až divadelní, které obsahují i mluvené slovo, videoprojekce, improvizace, mají výraznou hudební složku a světelný design,“ přiblížila hlavní organizátorka festivalu Eva Friedlová.

Tanec Ostrava je jedinou přehlídkou soudobého tance v moravskoslezské metropoli a kromě českých tanečních skupin prezentuje také významné zahraniční umělce, pořádá workshopy i semináře pro veřejnost, informuje o aktuálních trendech v oblasti současného tance a pohybového divadla.

Do Ostravy přijede například český soubor VerTedance s představením Kolik váží vaše touha. Projekt Nedotknutelní předvede jedno z nejoriginálnějších českých tanečních uskupení Spitfire Copany, dále vystoupí skupina DOT504. Zahraniční tvorbu reprezentuje rakouská skupina Cie Laroque. „Polskou taneční platformu bude zastupovat Malgorzata Haduch s představením Free the Dance vol. 4, které je improvizovaným dialogem tanečnice s kontrabasistou Ksawery Wojcinskim,“ uvedla Friedlová.

Mimořádnou událostí bude 15. listopadu přímý přenos vystoupení Nederlands Dans Theater, který bude v Domě kultury města Ostravy, což je vedle centra Cooltour na Černé louce druhá festivalová scéna. Zájemci uvidí choreografii Jiřího Kyliána a nová díla Johana Ingera a Medhi Walerského.