Soud zprostil zlínského policistu obžaloby za napadení režiséra

Zlín - Okresní soud ve Zlíně dnes zprostil policistu Michala Máčalu obžaloby z napadení režiséra Tomáše Bintera. Podle státního zástupce Romana Kafky devětadvacetiletý policista režiséra ve výslechové místnosti ve Zlíně bezdůvodně ztloukl. Obžalovaný policista vinu odmítl. Soudce dnes rozhodl, že nelze prokázat, že Bintera zbil právě Máčala. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

Policista Michal Máčala se před soudem zodpovídal z toho, že podle obžaloby surově zbil režiséra Tomáše Bintera. Incident se stal letos v lednu v jednom zlínském baru, který umělec se svým známým odmítali po zavírací době opustit. „Rozhodli jsme se to bojkotovat. Nebyl to ale žádný konflikt. Barmanka nám řekla, že jestli neodejdeme, zavolá policii,“ uvedl před časem režisér. Hlídka přijela a po Binterovi a jeho společníkovi chtěla doklady totožnosti. Policisté taky muže vyzvali, aby odešli.

Hovoří zproštěný policista Michal Máčala (zdroj: ČT24)

Když se dvojice s policisty dostala do sporu, muži zákona Bintera a jeho společníka spoutali a odvezli je na stanici. Tam Máčala údajně spoutanému muži vulgárně nadával a fyzicky jej napadl, čímž mu způsobil zranění očí. „Dostal jsem několik ran. Nevím, jak dlouho to trvalo, ale podle mě asi dlouho. Bití a urážky,“ popisoval Binter s tím, že nakonec oba muže policie odvezla na záchytku. „Byl jsem celou dobu spoutaný. Když mi sundali brýle, zprvu jsem vůbec neviděl, až po nějaké době,“ doplnil Binter, který pak vše ohlásil policii. 

Policista, který byl do vyřešení případu postaven mimo službu, popřel, že by Bintera napadl. Jeho částečné pochybení ale potvrdila i Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Policistovi bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby,“ potvrdila tehdy mluvčí inspekce Radka Sandorová. Za to, že Máčala do zápisu nezaznamenal, že Binterovi během výslechu nasadil brýle, byl už dříve nadřízeným kázeňsky potrestán.

Telefonický rozhovor s režisérem Binterem (zdroj: ČT24)

„Bylo prokázáno, že se skutek stal a že je trestným činem. Nepodařilo se ale prokázat, že jej spáchal právě obžalovaný,“ uvedl soudce Ivo Krinke. Podle něj nelze říci, že poškozeného bil Máčala, zároveň podle soudu nelze vyloučit, že viníkem byl někdo z jeho kolegů. Máčala se po vynesení rozsudku vzdal práva na odvolání. Novinářům řekl, že jej pociťuje jako satisfakci. Kafka pro policistu žádal podmíněný trest na dolní hranici sazby jeden rok až pět let. Proti rozsudku se žalobce na místě odvolal, verdikt tak nenabyl právní moci.