Sedm produktů z Olomouckého kraje získalo značku Regionální potravina

V rámci festivalu OLIMA obdrželo ocenění Regionální potravina hned sedm produktů z Olomouckého kraje. Soutěž pořádá již třetím rokem Ministerstvo zemědělství ve 13 krajích Čech a Moravy.

„Projekt Regionální potravina podporuje ty nejlepší produkty z krajů. Je určena pro střední a malé podniky, tedy ty, které na vlastní propagaci nemají tolik prostředků, a celostátní kampaň jim tak může pomoci proniknout na trh. Spotřebitelé na oplátku dostávají s Regionální potravinou záruku kvality a regionálního původu,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Tento rok byly uděleny ceny pouze v sedmi z devíti kategorií. Největší boj se konal v kategoriích „Masné výrobky tepelně opracované“ a  „Sýry včetně tvarohu“.

„Naopak nejmenší zájem jsme zaznamenali u cukrářských a trvanlivých masných výrobků, proto jsme tyto dvě kategorie nevyhlásili,“ doplnil Josef Hlavinka z místní Agrární komory, která soutěž v regionu organizuje.

Ministerstvo zemědělství se dlouhodobě snaží seznamovat spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky, a značka Regionální potravina je součástí právě této kampaně. Jejím cílem je zviditelnit tradiční, chutné a kvalitní české potraviny. Ty jsou navíc díky krátkým distribučním cestám často výrazně čerstvější a zdravější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě.

Slavnostní vyhlášení proběhlo první den festivalu OLIMA v pavilonu E, v olomoucké Floře. Součástí expozice festivalu je i prodej a ochutnávka oceněných produktů, celkově se však jedná o přehlídku gastronomie a nápojů – především kvalitní domácí produkce a regionálních specialit. Doprovodný program festivalu nabízí například prestižní kuchařskou soutěž OLIMA Cup 2012, ve které účastníci musí využít oceněné potraviny.

Celkově ocenění obdrželo 273 českých produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.