Za vraždu z roku 1997 teď poslal soud muže do vězení na 13 let

Brno – Na třináct let do vězení poslal brněnský krajský soud Daniela Maradu za vraždu dvaadvacetileté prostitutky. Případ se kriminalistům podařilo objasnit až po patnácti letech. Dnes devětatřicetiletého Daniela Maradu usvědčilo porovnávání otisků se současnou databází. Rozsudek zatím není pravomocný, Marada se proti němu patrně odvolá.

Muž prostitutku uškrtil v březnu 1997 v jejím bytě v Brně. Nejdříve ji několikrát udeřil do hlavy kovovým klíčem. Když chtěla telefonem zavolat pomoc, obtočil jí telefonní šňůru kolem krku a škrtil ji, a to i přesto, že se kabel několikrát přetrhl. Pak mladé ženě kolem krku omotal i prostěradlo, které utáhl uzlem. Do úst jí vložil kus látky. Žena umírala desítky minut velmi trýznivým způsobem. Muž jí pak ukradl 19 tisíc korun.

Státní zástupkyně Ludmila Doležalová

„Jak vyplývá ze znaleckého posudku z oboru psychologie a psychiatrie, tak žena trpěla po dobu řádově několika minut až desítek minut velkým strachem o svůj život. Byla si vědoma toho, že ztrácí šanci ten konflikt s obžalovaným přežít.“

Státní zástupkyně Ludmila Doležalová o vraždě (zdroj: ČT24)

Marada na policii uvedl, že ho čin už patnáct let trápí. Tvrdil, že prostitutku nezabil úmyslně. Soudkyně dnes toto tvrzení odmítla. „Obžalovaný byl schopen usmrtit za účelem prospěchu,“ uvedla dnes soudkyně Dana Kancírová. Peníze byly podle ní důvodem útoku. Podle soudkyně navíc Marada projevil pouze lítost nad smrtí člověka, nikoliv nad tím, že mladá žena zemřela jeho vinou.

„Komentovat rozsudek v tuto chvíli nebudu, počkáme na písemné vyhotovení. V tuto chvíli už můžu říct, že klient chce podat odvolání,“ uvedl obhájce Miroslav Klusáček.

V roce 1997 se odhalit pachatele nepodařilo. Letos kriminalisté otisky z místa činu opět porovnali s databází a systém ukázal shodu s otiskem Daniela Marady. Muž se po několikahodinovém výslechu k činu přiznal. Motivem vraždy byly peníze – mladé ženě ukradl z pokladničky zhruba dvacet tisíc korun.