Výstava přibližuje tvorbu plodného divadelního výtvarníka Alexandra Babraje

Ostrava – Galerie Thálie v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě uvádí výstavu, kterou připomene rozsáhlou tvorbu dlouholetého šéfscénografa a vedoucího výpravy Národního divadla moravskoslezského Alexandra Babraje. Letos v létě uplynulo pět let od jeho smrti.

„Pestrou expozici tvoří především scénické a kostýmní návrhy Alexandra Babraje, dále ukázky kostýmů či makety scén, které vytvořil,“ informovala mluvčí divadla Viola Kučerová. Dodala, že Babraj se podílel na vzniku řady inscenací všech žánrů. Scény, kostýmy i loutky navrhoval i pro další česká a zahraniční divadla, film a televizi, i když v Ostravě, v tehdejším Státním divadle Ostrava, působil kontinuálně od roku 1975.

„Věnoval se také malbě a grafice, připravoval knižní i reklamní grafiku a firemní značky. S jeho prací se mohou dodnes setkávat diváci v Loutkovém divadle Ostrava, pro které vymyslel loutky pro pohádku Broučci. V Národním divadla moravskoslezském jsou dodnes v repertoáru inscenace Prodaná nevěsta, La Traviata, Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Mrazík,“ doplnila Kučerová.

Babraj zhotovil pro ostravské divadlo kolem dvou set výprav, je autorem čtyř set scén, kostýmy navrhl ke dvěma stovkám inscenací.

Vystavené návrhy kostýmů a scén pocházejí z mnoha zdrojů - ze sbírek Ostravského muzea, Slezského zemského muzea, České televize Ostrava. Některé práce zapůjčily soukromé osoby - Jan Benek, Milena Sladká a Zdena Babrajová. Kostýmy a části scén pocházejí z ostravského, těšínského a opavského divadla, také z Divadla loutek Ostrava.

Výstava je putovní, začala na kolonádě Sanatorií Klimkovice přesně v den pátého výročí Babrajovy smrti, pak ji organizátoři přesunuli do hukvaldské galerie Beseda, poté do Slezského divadla Opava. V Ostravě bude do poloviny listopadu.