Při procesu s Toflovým gangem padla zmínka o lihu i Likérce Drak

Brno - Při procesu u brněnského krajského soudu v kauze vyděračského Toflova gangu padla nečekaně zmínka o nelegálním obchodu s lihem a Likérce Drak z Chvalčova na Kroměřížsku. Šéfa likérky zadržela policie kvůli alkoholu s vysokým obsahem jedovatého metanolu. Zmínil se o ní obžalovaný Eduard Polák. Uvedl, že pracoval pro podnikatele Petra Michka, který obchodoval s nelegálním lihem ve velkém po celé republice. Michek je klíčovým svědkem proti gangu, který údajně 12 let vydíral podnikatele a vydělal tak miliony korun.

Polák byl v minulosti pětkrát soudně trestán, z toho třikrát vězením. Od počátku roku 2004 až do srpna 2005 dělal Michkovi dohled nad kamiony převážejícími nelegální líh. U soudu řekl, že Likérka Drak byla jedním z Michkových odběratelů. Obžaloba počítá s tím, že Michka předvolá jako svědka. Uvádí, že jej Toflův gang vydíral, a hrozil mu dokonce likvidací.

Michek je kontroverzní podnikatel. Policie jej podezírá z daňových úniků. Polák jej popsal jako člověka žijícího na „velké noze“, který si létá do Afriky lovit lvy, osobní letoun používá k cestám do Prahy na večírky, zná se s některými významnými politiky a svého času i s jedním ministrem. Jména ale nepadla.

Pokud by Michek skutečně spolupracoval s Likérkou Drak a zapojil se do černých obchodů s lihem, mohlo by to ovlivnit hodnověrnost jeho svědectví. Tato společnost totiž figuruje v metanolové kauze. V jednom ze zlínských skladů jejího výhradního domácího distributora, firmy Verdana, potravinářská inspekce objevila stovky lahví alkoholu s obsahem 50 procent metanolu. Mohly otrávit tisíce lidí.

Policie v úterý zadržela jednatele likérky Pavla Čanigu. Po jednateli Verdany Robertu Sedlaříkovi vyhlásila celostátní pátrání.

Čaniga je podezřelý z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Tuzemák o obsahu 0,42 litru, celkem 7 600 lahví, byl nalezen na konci září ve skladu společnosti Verdana ve Zlíně v bývalém areálu Svitu. Výrobce měl lihovinu připravenou k distribuci do maloobchodní sítě.