Znovu se otevřely volební místnosti, lidé volí nové senátory

Brno – Úderem páteční 14. hodiny se v Brně, Břeclavi, Zlíně a Vsetíně znovu otevřely volební místnosti. Voliči v těchto obvodech rozhodnou o budoucím senátorovi. Hlas svému favoritovi mohou do hlasovací urny vhodit od 8 do 14 hodin.

Z prvního kola postoupili vždy dva nejsilnější kandidáti. V obvodu Brno-město to byla Eliška Wagnerová (nez. za SZ) a Stanislava Slavíková (ČSSD). Sociální demokratka na bývalou místopředsedkyni Ústavního soudu v prvním kole ztratila devět procent hlasů. K urnám zamíří také voliči v Břeclavi, kteří se rozhodují mezi sociálním demokratem Janem Hajdou a komunistou Zdeňkem Tesaříkem. Rozdíl mezi nimi byl osm procent ve prospěch Jana Hajdy.

Lidovec Jiří Čunek se ze všech kandidátů nejvíce přiblížil zvolení už v první kole. Získal 47,28 procent hlasů, daleko za ním tak s 16 procenty skončil sociální demokrat Jindřich Šnejdrla. Naopak těsný souboj se očekává ve Zlíně, kde se proti sobě postaví současný hejtman kraje Stanislav Mišák (ČSSD) a Tomio Okamura (nez.). Ten získal v prvním kole pětiprocentní náskok.

Druhé kolo senátních voleb se ve vybraných obvodech koná v pátek 19. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 20. října od 8 do 14 hodin.

Například v Ratiboři na Vsetínsku přicházeli volit lidé zejména v pátek hned po druhé hodině. Odpoledne ale návštěvnost podle předsedkyně okrskové komise Ratiboř Barbory Vaculíkové postupně klesala. „V sobotu se u nás koná hodový jarmark. Doufáme proto, že lidé, kteří ho navštíví, zároveň přijdou i volit,“ dodala Vaculíková. Do volební místnosti v obci zavítal během soboty například i volič na koni či místní portáš. Minulý týden byla v Ratiboři volební účast čtyřiatřicet procent. Celkově se zatím účast u voleb pohybuje pod dvaceti procenty.