Pokračuje Forum 2000

Praha – Zásluhou Václava Havla se Česká republika vrátila na mapu světa, uvedl předseda tibetské exilové vlády na třídenní konferenci Forum 2000 pod názvem Média a demokracie. Ta začala v Praze předtočenou zdravicí tibetského duchovního vůdce dalajlamy. Účastníkům vzkázal, že v současném světě, v němž se hovoří o nutnosti změn, musí každý začít sám u sebe. Nelze podle něj čekat na to, že změny přijdou zvenčí.

Média a demokracie jsou ústředním tématem 16. ročníku konference Forum 2000 - letos poprvé bez přítomnosti jednoho ze zakladatelů - prezidenta Václava Havla. Účastníci akce na něj vzpomněli hned první debatou o jeho knize Moc bezmocných.

Havlův odkaz žije dál, pronesl na konferenci i japonský filantrop Johei Sasakawa. Videopozdrav zaslala i kubánská disidentka Yoani Sánchezová, která se i přes pozvání nemohla kvůli vládní politice konference zúčastnit osobně. „Doufám, že jednou naleznu dílo Václava Havla ve všech kubánských knihovnách,“ prohlásila v nahrávce.

Členy výboru Nadace Forum 2000 jsou Su Ťij i dalajlama

„Mluvíme s lidmi o změně světa a vždy říkám, že musíme začít od jednotlivce. A pak se mohou tyto myšlenky šířit dál,“ uvedl ve video pozdravu dalajlama, který se stal novým členem mezinárodního poradního výboru Nadace Forum 2000, stejně jako nejvýznamnější představitelka barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij. Dalajlama, nositel Nobelovy ceny za mír, byl častým Havlovým hostem, setkal se s ním i těsně před jeho smrtí. Do Česka by měl dorazit příští rok. Letos se Fora 2000 účastní premiér exilové tibetské vlády Lozang Sanggjä.

Konference se letos na přání Václava Havla zaměří na vztah mezi demokracií a médii. Věnovat se bude Havlovu odkazu v oblasti demokracie, lidských práv a možnostem jejich dalšího rozvíjení. V Praze se koná 21. až 23. října. Ve středu 24. října se uskuteční diskuze také v Plzni, Ostravě a Bratislavě.

Podle organizátorů je o konferenci větší zájem než loni. Zatímco minulý rok zaznamenali kolem 3 tisíc účastníků na hlavním i doprovodných programech, tento rok je to zatím odhadem 3 500, možná až 4 tisíce zájemců. Dnes v paláci Žofín se krátce a podle organizátorů nečekaně objevila například i Jevhenija Tymošenková, dcera bývalé vězněné ukrajinské premiérky.

Účast na letošní konferenci potvrdili například bývalá ministryně zahraničí v USA Madeleine Albrightová, novinář a politický blogger Michael Anti, profesor politologie Šlomo Avineri, sociolog Zygmunt Bauman, bývalý ministr zahraničí v Austrálii Gareth Evans nebo předseda CERGE-EI (USA/Česká republika) Jan Švejnar. Celá akce je otevřená pro veřejnost, pro účast na diskuzích v paláci Žofín je nutné se předem zaregistrovat. Účast na diskuzích je pro provozovatele zdarma.

Konference se koná pod záštitou primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody. Odkaz na program konference najdete zde.