Pavel Čaniga nebude stíhán vazebně, rozhodl soud

Zlín – Po dobu vyšetřování nebude jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga ve vazbě. Rozhodl o tom zlínský okresní soud. Policie ho stíhá pro trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Hrozí mu až osm let vězení.

„Nezbývá, než rozhodnutí soudu respektovat. Proti němu není opravný prostředek přístupný,“ řekl státní zástupce Jiří Zemek. Čaniga po propuštění vyšel bočním vchodem budovy, rychle minul novináře a nasedl do auta svého advokáta. „Jsem přesvědčen, že soud rozhodl spravedlivě. Usnesení o zahájení trestního stíhání neobsahuje jediný důkaz, který by relevantně poukazoval na to, že existuje důvodné podezření, že se můj klient trestné činnosti dopustil,“ uvedl obhájce Petr Dítě starší.

Podle něj bude na základě stížnosti obhajoby o zmíněném usnesení rozhodovat nadřízený státní zástupce. Dítě dodal, že je „hluboce přesvědčen“, že Čaniga nemá s metanolovou aférou nic společného.

Advokát Pavla Čanigy Petr Dítě ml.

"Můj klient nedovede pochopit, jak je možné, že se v tom skladu objevil nějaký alkohol, který je pančován metanolem. Naprosto správně říká: Panebože, když já vyrábím alkohol, tak bych musel být sebevrah, abych do lahví s vinětou Likérky Drak lil metanol. To prostě nemá logiku."

Pavla Čanigu zadržela policie už v úterý večer, kdy se objevil v nelegálním skladu své distribuční firmy Verdana. Právě tam policie našla tisíce lahví tuzemáku s metanolem. Z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty byl Čaniga obviněn i na základě důkazů získaných při domovních prohlídkách.

NO COMMENT: Pavla Čanigu dovezla k soudu eskorta (zdroj: ČT24)

Na Likérku Drak překvapivě ukázal i jeden z obviněných policistů v kauze Toflova gangu. Vydíral údajně podnikatele, který ji zásoboval nelegálním alkoholem. „Prověřujeme všechny informace, tedy i tuto, která by se měla týkat eventuálního krytí jednání konkrétních osob ve vztahu spíše k etanolové lihové nezákonné trestné činnosti,“ uvedl státní zástupce Roman Kafka. Na všechny obviněné, kterých budou desítky, chce podat jednu velkou obžalobu. Před soud by se celá kauza mohla dostat možná až za rok.

Šéfa Verdany Roberta Sedlaříka hledá policie v celé Evropě. Podle státního zástupce se nyní prověřuje, zda muži o metanolu v lahvích věděli. Likérka přitom zřejmě mohla být napojená i na opavský sklad, ve kterém v půlce září našli policisté tisíce litrů metanolu. „V nejbližších hodinách proběhnou výslechy osob, které nám mohou tuto skutečnost potvrdit,“ řekl už včera Kafka.

Robert Sedlařík
Zdroj: ČT24