Podle britských vědců jsou peníze nezdravé

Londýn - Boháčům začne mrznout úsměv na rtech, peníze totiž škodí zdraví. Nejde ani tak o bezuzdné utrácení jako spíš o to, že jsou bankovky i mince „nezdravé“. Většina peněz, které nám projdou rukama, hrozí neuvěřitelným množstvím bakterií. Riskujeme tak vlastně pokaždé, když sáhneme na peněženku. Britští věci přišli na to, že na některých bankovkách může být tolik nečistot jako na zelenině právě vytažené z hlíny.

Britští vědci udělali pokus a otestovali ruce, peníze a kreditky lidí ze všech koutů Velké Británie. A výsledek není zrovna lichotivý. „Nějakých osm až deset procent vašich librových bankovek nebo kreditních karet může být těžce zamořeno bakteriemi. A nemusí to přitom přímo odpovídat tomu, co máte na rukou. Někteří lidé totiž mají opravdu špinavé ruce s miliony bakterií a přitom jejich bankovky nejsou kontaminované,“ vysvětlil Ronald Cutler z Univerzity královny Mary v Londýně.

Na bankovkách i kreditních kartách se našla bakterie E.coli

Peníze z rotačky v tiskárně jsou bez poskvrnky. Stačí je ale dát do oběhu a začne se na ně lepit špína. Bankovky mají životnost osmnáct měsíců až deset let. Za tu dobu můžou být plné toxických bakterií. Na Petriho miskách jsou jich vidět miliony v koloniích. Většina dokáže člověku přivodit pořádné střevní problémy. „Na některých bankovkách a kreditních kartách, a pochopitelně i na lidských rukách, jsme našli bakterii E.coli,“ řekl Cutler.

Americké úzkostlivé hospodyňky radí prát peníze ručně v tekutém pracím prášku. Normálním smrtelníkům by podle pragmatiků z britských laboratoří mělo stačit častější mytí rukou pokaždé, když člověk přijde do styku s penězi. Zvlášť pokud si kupuje na ulici něco k jídlu.

Kontaminované peníze (zdroj: ČT24)