Vernisáž pro okna na zámku v Poběžovicích

Na zámku v Poběžovicích proběhla 6. října slavnostní „Vernisáž pro okna“. Jde o namalované výplně do oken, které poslouží jako provizorní řešení rozbitých oken a které vnesou do zámku kouzlo barev. Vernisáž je výsledkem akce „Adoptuj si své okno“, která byla vyhlášena v rámci Česko-německého týdne pro zámek Poběžovice počátkem července. Jedná se o charitativní akci, jejímž cílem je pomoci poběžovické památce.

Pro návštěvníky byla na zámku  připravena celá sbírka 31 namalovaných oken s představením autorů, kteří od vedoucí MKIS Bc. Jany Podskalské převzali dekret jako noví adoptivní majitelé oken. Jsou mezi nimi převážně místní obyvatelé. Nejmladšími jsou roční dvojčata a nejstarší účastnici je 69 let.

Kromě prohlídky samotného zámku měli návštěvníci možnost spatřit část kachlových kamen. Součástí téměř dvouhodinové akce bylo vystoupení žáků ze Základní školy v Poběžovicích, která měla mezi malíři své zastoupení z řad učitelů i žáků. Při malém pohoštění se obdivovatelé rozpovídali nad pestrými  náměty, kterými byly např. hraběnka Mitsuko, erb, pohádkové i přírodní motivy, abstraktní výtvory, logo ZŠ, atd.

Vernisáž pro okna v Poběžovicích
Zdroj: ČT24/Leoš Planeta

Celkový výtěžek akce „Adoptuj si své okno“ přinesl poběžovickému zámku 14 200 korun.

Vernisáž pro okna v Poběžovicích
Zdroj: ČT24/Leoš Planeta

Hana Teplá, ZŠ Poběžovice; foto Leoš Planeta