Bystřicí prošel dušičkový pochod napoleonských vojáků

Bystřice pod Hostýnem - Šest desítek napoleonských vojáků uctilo v Bystřici pod Hostýnem a v Dřevohosticích vojáky, kteří ve zdejších lazaretech zemřeli po bitvě tří císařů u Slavkova. Kvůli vytrvalému dešti museli organizátoři vypustit tradiční dušičkový pochod mezi oběma místy. Vojáci se tak přesunovali auty.

Navzdory nevlídnému podzimnímu počasí se vojáci v dobových kostýmech seřadili v devět hodin ráno na bystřickém náměstí. Odtud zamířili k památníku zemřelých vojáků, kde se konal pietní vzpomínkový akt.

Dušičkový pochod poté zamířil do Křtomil, kde proběhla první bojová ukázka, a následně do zámecké zahrady v Dřevohosticích. I tady v podvečer vojáci uspořádali pietní akt.

NO COMMENT: Dušičkový pochod napoleonských vojsk (zdroj: ČT24)

Každoročně vojáci trasu zdolávají pěšky, letos ale jich plány zhatilo počasí. Déšť by mohl způsobit zvlhnutí historických zbraní, takzvaných křesadlovek, které by kvůli tomu přestaly fungovat. Organizátoři proto raději sedli do aut.

Bitva u Slavkova, nazývaná také bitva tří císařů, proběhla 2. prosince 1805. Francouzské vojsko se postavilo armádám Ruska a Rakouska-Uherska. Přímo na bojiště zemřelo zhruba dvacet tisíc mužů, další stovky potom v blízkých lazaretech na následky svých zranění nebo na tyfus, který se mezi nemocnými rychle rozšířil. Jen v bystřickém lazaretu zahynulo 148 vojáků a asi šedesátka místních, která se nakazila tyfem.