Nová výstava představí nejslavnějšího rodáka z Boskovic – kardinála Špidlíka

Boskovice – Teolog, ale i autor několika knih, včetně pohádek pro děti. Různé tváře kardinála Tomáše Špidlíka představuje nová výstava v Muzeu Boskovice, která bude slavnostně otevřena v neděli odpoledne. Přestože působil jako kardinál v Římě, do rodných Boskovic se rád vracel a vzpomínal na ně.

Fotky, korespondence i psané dopisy lidí, kteří se s kardinálem setkali – to vše obsahuje expozice o životě a díle jednoho z nejznámějších boskovických rodáků. „Osobně jsme mluvili s místními věřícími a zveřejnili jsme i výzvu v novinách, jestli by na něj ti, kteří se s ním potkali, nezavzpomínali a neposkytli pro výstavu i nějaké fotografie,“ uvedla místostarostka Jaromíra Vítková (KDU-ČSL).

Boskovice navštívil kardinál naposledy v roce 2004, kdy mu doprovod dělala právě Jaromíra Vítková. „Mám na to hluboké vzpomínky a od té doby jsem se snažila vytvářet různé příležitosti, proč by mohl pan kardinál přijet. Rýsovalo se to v roce 2010, ale v tom roce nás pan kardinál bohužel opustil,“ zavzpomínala.

Město na něj ale nezapomnělo a za pomoci italské nadace Amici di Velehrad, kterou založili Češi žijící v této středomořské zemi, vytvořili expozici mapující život Tomáše Špidlíka.

Špidlík je považován za jednoho z nejvýznamnějších teologů novodobé historie. O Špidlíkově postavení svědčí i to, že při volbě papeže, v níž se stal hlavou katolické církve Benedikt XVI., pronesl na přání kardinálů poslední promluvu ke konkláve.