Ostrava chce po kraji 106 milionů na městskou dopravu

Ostrava - Ostrava žádá Moravskoslezský kraj o dotaci na městskou dopravu. Město totiž od ledna kvůli zákonu o rozpočtovém určení daní přijde o část svých příjmů. Po kraji proto požaduje příspěvek zhruba 106 milionů korun. Některé linky MHD, kterou město výrazně dotuje, totiž zajíždějí i za hranice krajského města.

Se svou žádostí však město u kraje zřejmě neuspěje. Primátor Petr Kajnar z ČSSD připomněl, že kraj na dopravní obslužnost přispívá stovky milionů korun a Ostrava je součástí kraje.

„Pokud jsme měli na jednoho obyvatele více peněz než ostatní obce, tak jsme nikdy nežádali. Ale v téhle chvíli, kdy přicházíme o peníze z rozpočtového určení daní a obce naopak dostávají přidáno, tak se domnívám, že by bylo spravedlivé, kdybychom se o dotace z kraje s těmi obcemi rozdělili,“ míní Kajnar.

Ostrava se na financování dopravní obslužnosti podílí více než miliardou korun ročně. Dotuje nejen linky provozované Dopravním podnikem Ostrava, ale i některé linky příměstské dopravy. Město nyní kraji navrhuje, aby například plně financoval příměstskou autobusovou dopravu na území Ostravy i mimo ni nebo převzal financování tramvajové linky číslo 5 mimo území statutárního města.

Ostrava navíc požaduje, aby kraj hradil ztrátu z provozu tramvajové linky 5 a všech spojů autobusových linek dopravního podniku vyjíždějících z území města. Tato a další opatření město vyčíslilo právě na téměř 106 milionů korun.

„Nedovedu si představit, že by kraj rozhodl diskriminačně a některé obci dal (peníze) a některé ne,“ podotkl Kajnar, který věří, že město s žádostí uspěje.

Méně optimistický je náměstek hejtmana a zřejmě budoucí hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Kraj podle něj na tyto výdaje nemá peníze. „Veřejné rozpočty chudnou díky vládní politice, takže na to kraj rozhodně prostředky nemá,“ podotkl. Podle něj má kraj historicky nejnižší příjem na obyvatele ze všech krajů. „Vím, jak vypadá rozpočet kraje a ta rezerva tam skutečně není,“ uvedl Novák. Krajské zastupitelstvo by se podle něj mohlo žádostí města zabývat v prosinci.