Masarykova univerzita otevřela další moderní menzu

Brno - Smažák s hranolkami ve staré jídelně s rozvrzanými židlemi? Zdá se, že to už dnešním studentům nestačí. Masarykova univerzita otevřela v brněnských Bohunicích další studentskou menzu, v pořadí už čtrnáctou. Stala se tak největším výdejcem studentských jídel v republice. Ale především – v nové menze si na své přijdou i náročnější strávníci. Spíš než obyčejnou jídelnu totiž připomíná moderní restauraci.

Cvakly nůžky, padla páska, potlesk. Slavnostní otevření nové Academic Canteen bylo dnes pouze pro zvané. První strávníky z řad studentů přivítají kuchaři na konci týdne. Odlehčí tím nedaleké menze Academic restaurant. Polednímu náporu hladových mladých lidí už zdaleka nestačí.

Slavnostní otevření nové menzy Masarykovy univerzity (zdroj: ČT24)

Své o tom ví i student biologie David Bednář. Ani dlouhé fronty před výdejními pulty jej neodrazují, v jídelně Akademic restaurant se stravuje pravidelně. Jsou dny, kdy v menze obědvá, svačí i večeří. „Sem chodím vůbec nejčastěji, protože je tady dobrá kvalita jídla,“ řekl.

Jídelníček mu nabízí poměrně slušný výběr. Mezi třicítkou jídel nechybí ani speciality na grilu. Právě k nim dnes šestadvacetiletý student zamířil. Průměrná cena za porci se pohybuje kolem 40 korun. „Dal jsem si kuřecí steak s pažitkovou omáčkou a opékanými bramborami. Na menzu je to opravdu výborné,“ pochvaloval si.

  • Menza Masarykovy univerzity zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4089/408846.jpg
  • Menza Masarykovy univerzity zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4089/408847.jpg
  • Moderní menzy dnes běžně nabízejí i pizzu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4089/408845.jpg
  • Nabídka jídel v menze Masarykovy univerzity zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4089/408844.jpg

První menza, která vaří i pro celiaky

Jak vypadá moderní menza 21. století? Nechybí jí ani zázemí pro výrobu oblíbené pizzy. V nabídce je osmnáct druhů, včetně bezlepkové. „Bezlepkovou stravu vaříme jako první menza v České republice,“ pochlubila se provozní menzy Academic restaurant Zuzana Bucholcerová, podle které je o ni mezi studenty velký zájem. „Asi deset procent porcí, které vydáme, tvoří bezlepková jídla,“ řekla.

Kromě toho menza nabízí i jídla pro vegetariány. „Připravujeme různé těstoviny, omáčky, sójová masa a tofu,“ dodala Bucholcerová.

Studenti Masarykovy univerzity v Brně mají na výběr ze 14 stravovacích zařízení. Denně v nich kuchaři připraví přes deset tisíc porcí jídel.