Brno - Smažák s hranolkami ve staré jídelně s rozvrzanými židlemi? Zdá se, že to už dnešním studentům nestačí. Masarykova univerzita otevřela v brněnských Bohunicích další studentskou menzu, v pořadí už čtrnáctou. Stala se tak největším výdejcem studentských jídel v republice. Ale především – v nové menze si na své přijdou i náročnější strávníci. Spíš než obyčejnou jídelnu totiž připomíná moderní restauraci.
Masarykova univerzita otevřela další moderní menzu
Cvakly nůžky, padla páska, potlesk. Slavnostní otevření nové Academic Canteen bylo dnes pouze pro zvané. První strávníky z řad studentů přivítají kuchaři na konci týdne. Odlehčí tím nedaleké menze Academic restaurant. Polednímu náporu hladových mladých lidí už zdaleka nestačí.
Své o tom ví i student biologie David Bednář. Ani dlouhé fronty před výdejními pulty jej neodrazují, v jídelně Akademic restaurant se stravuje pravidelně. Jsou dny, kdy v menze obědvá, svačí i večeří. „Sem chodím vůbec nejčastěji, protože je tady dobrá kvalita jídla,“ řekl.
Jídelníček mu nabízí poměrně slušný výběr. Mezi třicítkou jídel nechybí ani speciality na grilu. Právě k nim dnes šestadvacetiletý student zamířil. Průměrná cena za porci se pohybuje kolem 40 korun. „Dal jsem si kuřecí steak s pažitkovou omáčkou a opékanými bramborami. Na menzu je to opravdu výborné,“ pochvaloval si.
- Menza Masarykovy univerzity zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4089/408846.jpg
- Menza Masarykovy univerzity zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4089/408847.jpg
- Moderní menzy dnes běžně nabízejí i pizzu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4089/408845.jpg
- Nabídka jídel v menze Masarykovy univerzity zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4089/408844.jpg
První menza, která vaří i pro celiaky
Jak vypadá moderní menza 21. století? Nechybí jí ani zázemí pro výrobu oblíbené pizzy. V nabídce je osmnáct druhů, včetně bezlepkové. „Bezlepkovou stravu vaříme jako první menza v České republice,“ pochlubila se provozní menzy Academic restaurant Zuzana Bucholcerová, podle které je o ni mezi studenty velký zájem. „Asi deset procent porcí, které vydáme, tvoří bezlepková jídla,“ řekla.
Kromě toho menza nabízí i jídla pro vegetariány. „Připravujeme různé těstoviny, omáčky, sójová masa a tofu,“ dodala Bucholcerová.
Studenti Masarykovy univerzity v Brně mají na výběr ze 14 stravovacích zařízení. Denně v nich kuchaři připraví přes deset tisíc porcí jídel.