Petice proti bioplynové stanici v Tísku

Tísek - Protest proti stavbě bioplynové stanice. Zhruba sedmina obyvatel obce Tísek na Novojičínsku sepsala petici, ve které především odmítá údajný zápach, který podle jejich názoru stanice v areálu zemědělského družstva přinese. Vedení zemědělců tvrdí, že se lidé ničeho obávat nemusejí. Zapravdu dávají družstevníkům také úřady.

125 podpisů na petici proti bioplynové stanici. Marek Výtisk a další členové petičního výboru je získali v Tísku během jediného odpoledne. „Vadí nám velká blízkost k obytným budovám a k soukromým pozemkům z důvodu toho, že máme obavy ze zápachu, z prachu, z hlučnosti,“ říká spoluautor petice Marek Výtisk. Vedení zemědělského družstva s tvrzením petičního výboru nesouhlasí. Argumentuje přitom závěry zjišťovacího řízení, podle kterých žádný z oslovených orgánů větší připomínky proti bioplynové stanici nemá. Stanice by podle projektu měla být zcela zakrytá. Rostlinný odpad by tak podle družstva zapáchat neměl. „Měl by být uložen po tak dlouhou dobu, aby veškerá hmota byla kvalitně zfermentovaná,“ tvrdí předseda Zemědělského obchodního družstva Tísek Ivo Kuděla. Vyrobenou elektřinu chtějí zemědělci prodávat a teplo použít k vytápění vlastních budov. Petičníci se ale obávají, že se ve stanici začnou zpracovávat i zbytky zvířat. „Může se změnit majitel družstva, změní technologii a tím pádem by tam mohl vlastně navážet jakékoliv odpady a zápach by byl ještě horší,“ obává se Marek Výtisk.

„Technologicky ta bioplynová stanice není stavěna na to, aby zpracovávala živočišný odpad typu krev, odpady z kafilerií a podobně. A my o tom ani neuvažujeme, protože v současné době živočišnou výrobu nemáme,“ vyvrací obavy Ivo Kuděla. Petiční výbor tvrdí, že se lidé dozvěděli o stanici pozdě. Starosta oponuje, že zastupitelé schválili záměr už před 3 lety. Obec s družstvem chce obyvatele o neškodnosti stanice přesvědčit. Družstvo chce začít stavět nejdříve za rok. Organizátoři petice zvažují další kroky včetně případných protestů před areálem družstva.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)