Fotopast ušetřila Břeclavi desetitisíce, nemusí uklízet černé skládky

Břeclav – Černých skládek, jejichž likvidace stojí statisíce, v Břeclavi ubývá. Pomoc byl jednoduchá a levná – radnice pořídila na fotopasti, které zaznamenaly už deset lidí vytvářejících nelegální skládky. Náklady na uklízení odpadků pohozených zejména v okolí velkoobjemových kontejnerů se snížily o polovinu.

Fotografie z fotopasti funguje jako vodítko pro úředníky, kdo vytvořil skládku na místě, kde nemají odpadky být, i jako důkaz. „Zatím se podařilo usvědčit a pokutovat deset lidí,“ řekl mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák. Břeclav používá fotopast rok a průběžně ji stěhuje na různá riziková místa.

Nejčastěji umisťují strážníci fotopasti k velkoobjemovým kontejnerům, aby kontrolovali, zda někdo nehází odpad vedle. „Dřív stál úklid kolem kontejnerů přes 80 tisíc korun měsíčně. Díky fotopastem – připisujeme to hlavně jim – se to snížilo více než o polovinu,“ vysvětlila mluvčí radnice Eliška Windová.

Fotopast je upravený speciální fotoaparát s pohybovým čidlem, dokáže pracovat i v noci. Původně je používali ochránci přírody pro sledování plachých zvířat, postupně se jich ale chápou úřady. Břeclav má zatím dvě fotopasti, chce ale pořídit další. Po přístroji, který je ve srovnání s kamerovým systémem velmi levný, se poohlížejí i další města a obce, zakoupila ji například Lužice u Hodonína, kde proti černým skládkám roky beznadějně bojovali.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)