Z fanoušků jsme cítili energii, říká kapitán házenkářů Jícha

Zlín – Poprvé vedl národní tým házenkářů z pozice kapitána. Střílel góly, zastavoval nájezdy soupeře a neúnavně burcoval své spoluhráče. Filip Jícha po výhře nad Izraelem 27:22 nezapomněl ocenit i skvělou atmosféru ve Zlíně, kam dorazili házenkářští fanoušci z celé republiky.

Výhra až tak přesvědčivá nebyla, čekal jste proti Izraeli snazší průběh?

Byl to první zápas celé kvalifikace a podle toho to vypadalo. Bylo to hodně nervózní, strachovali jsme se – ne tak o výsledek, ale o náš celkový výkon. Z toho pramenilo, že jsme dělali i takové chyby, kterých jsme se dřív dokázali vyvarovat. Pozitivní na tom je, že jsme to utkání vyhráli, a to byl náš cíl. To jak se to stalo, není tolik důležité.

Zmínil jste chyby. Kterých bylo nejvíc?

Byly tam hlavně takové neshody v postupném útoku, což je logické, my jsme v tomhle složení absolvovali dva tréninky a svým způsobem každý hledal situace a svou roli v týmu. To platí pro hráče i pro trenéry. Vítězství nám může dát jistotu a klid, domácí výhra je důležitá. Do Černé Hory tak nemusíme jet s tak velkým tlakem na ramenou a zkusíme další dva body vybojovat.

Čekal jste, že vás outsider tolik potrápí?

Před měsícem bych řekl ne, ale po mém posledním zápase v Hamburku jsem čím dál tím víc začal tušit, že toto vítězství nebude jednoduché. To se potvrdilo, když jsem viděl sestavu Izraelců a jak trénovali. My se stále hledáme, tak bylo jasné, že jednoduché to nebude.

Užil jste si vůbec premiéru v roli kapitána?

Moje role v týmu se nemění, ať jsem kapitán, nebo ne. Pro mne to není nijak zatěžující, stejnou situaci znám z Kielu. Tam jsem zástupce a několikrát jsem dělal i kapitána. Týmu chci dát herní tvář a nezáleží to na tom, jestli ho zároveň na hřiště i přivedu.

V závěru bylo poznat, že vás povzbudilo i fandění plných tribun.

Jsem moc rád, že jsme kvalifikaci začínali znovu ve Zlíně. Fanoušci nám tady přináší štěstí. Dokázali jsme tu zatím vyhrát všechny zápasy, když jsme porazili třeba i silné Norsko. Chtěl bych jim proto poděkovat opět za skvělou atmosféru, kterou nám vytvořili, a taky za tu jejich pozitivní energii. Ta byla cítit až na hřiště.

Reportáž ze zápasu ČR vs. Izrael (zdroj: ČT24)

Filip Jícha

Narodil se 19. dubna 1982 v Plzni. Přes české kluby, exotickou odbočku v Arábii a působení ve Švýcarsku se dostal i do nejkvalitnější házenkářské soutěže na světě – německé Bundesligy. Po dvou sezónách v Lemgu přestoupil do velkoklubu z Kielu, se kterým dvakrát vyhrál i Ligu mistrů. Mnoho let patří mezi největší tahouny reprezentace a absolutní špičku světové házené. Jeho výjimečnost ocenili v roce 2010 i experti, kteří jej vyhlásili nejlepším hráčem planety. Nastupuje na postu levé nebo střední spojky. Je ženatý, má dceru Valérii a syna Filipa.