Bývalí studenti Maria Kotrby udělali výstavu pro zemřelého učitele

Opava - Opavská galerie Gottfrei uvádí výstavu k poctě sochaře a malíře Maria Kotrby, který před půlrokem zemřel. Prostřednictvím prací jeho bývalých studentů připomíná, že to byl nejen výjimečný umělec, ale také pedagog.

V galerii Gottfrei se potkává patnáct absolventů ostravského sochařského ateliéru, který Kotrba vedl.

„To nejdůležitější, co si pamatuji, co nám vždycky vštěpoval, bylo, abychom pracovali svobodně, abychom nepodléhali módním trendům, abychom pracovali na všem doopravdy a poctivě,“ vzpomínal Jaroslav Koléšek, který po Kotrbovi vede ateliér sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity.

„Jeho osobnost nás všechny ovlinila. Chtěli jsme se všichni sejtí, zavzpomínat a taky jsme chtěli konfrontovat naši tvorbu, která vzniká po škole,“ vysvětloval sochař Jan Šnéberger, který byl jedním z kurátorů výstavy. Šárka Mikersková, která spolu s ním věci vybírala, zdůraznila, že vystavená díla autoři vytvořili speciálně pro tuto konkrétní výstavu.

Málokterý sochař byl tak úspěšný jako právě Kotrba. Jeho robustní, často válcovité postavy, jsou na mnoha veřejných místech, nejznámnější je asi Kryštof u dálnice nedaleko Olomouce. Na výstavě v Opavě byl zastoupený vzpomínkami i jednou malou sochou.

Na Kotrbu vzpomínali nejen bývalí studenti, ale také přátelé malíři a literáti - Hana Puchová, Jiří Surůvka, Ivan Motýl, Petr Hruška, Marek Pražák nebo Jaroslav Žila.

„V něm přežíval kus beskydské povahy, takové přímé, realistické, přitom s lehkým nadhledem. A čeho jsem si na něm nesmírně cenil, svědčí o tom i tato výstava, je ta skutečnost, že byl velmi nesobecký v přístupu ke svým studentů,“ uvedl Žila, který patřil k ke Kotrbovým blízkým přátelům.

Výstava nazvaná OK MK bude v galerii Gottfrei do konce roku.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)