Baník vyhrál. Po devíti zápasech a při premiéře nového kouče Pulpita

Ostrava - Pod novým koučem Martinem Pulpitem skončilo devítizápasové čekání ostravských fotbalistů na výhru - Baník porazil Teplice 3:2 a odlepil se z posledního místa. I když domácí vedli už 3:0, ze závěru bylo po dvou gólech Mahmutoviče drama, ale vyrovnat se hostům už nepodařilo.

S výjimkou avizované výměny na brankářském postu Pulpit provedl v základní sestavě už jen jedinou změnu, když uzdravený Zawada nahradil Vašendu. Úvod měl ale pro Pulpita a spol. hororový nádech: už po padesáti sekundách šel sám na domácí branku Kerič, ale obstřelil Bártu i levou tyčku.

Domácí pak převzali otěže do svých rukou. Teplice jim hrubku v defenzivě „vrátily“ v deváté minutě, Zawada po pravé straně pohodlně vnikl do pokutového území a Majtán jeho přihrávku zblízka usměrnil do branky.

Baník diktoval tempo hry a jeho vedení mohl zdvojnásobit Kukec, jenže přízemní ránu k tyči vytáhl Grigar. Severočeši pak přebrali taktovku utkání, ale v územní převaze pouze kroužili kolem ostravského vápna bez výrazné příležitosti.

Ostrava se po úvodní snaze o nátlakový fotbal stáhla, ale brejková taktika jí ve 40. minuta přinesla úspěch. Unikajícího Majtána složil před vápnem Lukáš a mohl být rád, že unikl vyloučení, ale o fotbalovou spravedlnost se postaral Kukec, který trestný kop z dvaceti metrů přes zeď nádherně zatočil mimo Grigarův dosah.

Domácí akcie na výhru pak ještě výrazně zvýšil Bárta, který ve 42. minutě bravurně vyrazil hlavičku Keriče a odmítl brzký kontaktní gól. Přestože celá druhá půle se hrála podle teplických not, Baník kritickým momentům dlouho nečelil.

Severočeši svou silnou územní převahu nedokázali ve finální fázi okořenit žádným nápadem a překvapivým řešením situace. Náskok Pulpitova výběru tak v 82. minutě zvýšil Lukeš, jehož střílený centr z trestného kopu bez teče proletěl vápnem až do hostující branky.

Infarktovým okamžikům však zdaleka nebyl konec. Mahmutovič už o dvě minuty později Vůchovu střelu do tyče dorazil do brány a vzápětí proměnil i penaltu za Kukecův faul. Domácí Kraut pak ještě pálil do tyče a tři body už zůstaly na Bazalech.