Pracovní atmosféra o deseti tisících kávách

Brno – Jihomoravská metropole má za sebou náročný politický víkend. Zatímco na výstavišti se setkali občanští demokraté, v nedalekém hotelu International zasedli členové nové strany Liberální demokracie. Obě akce přitom byly navenek i v zákulisí propojené víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Občanští demokraté měli proti těm liberálním dvaadvacet kongresů náskok a rozdíl byl vidět na první pohled. Členové LIDEM se sešli téměř všichni, přesto jich bylo jenom několik desítek. Naopak na kongres ODS přijel jako delegát jenom každý čtyřicátý člen strany, i tak ale zaplnili 600 míst v sále. O to přísnější pravidla na výstavišti panovala. Novináři tak například nesměli opustit vymezené prostory. Každý pokus o překročení červené pásky hned zarazila všudypřítomná ochranka. 

Na přípravě kongresu ODS pracoval 150členný tým a přeměna výstaviště v konferenční sál trvala 5 dní.

Ať už se politická rozhodnutí dělala kdekoli, tak to, co občanští i liberální demokraté dostali doopravdy na stůl, pocházelo z jedné kuchyně. V brněnském hotelu International totiž hostili sněm LIDEM a zároveň zajišťovali i občerstvení pro delegáty ODS. Do práce tak v hotelu poslali nejen 100 vlastních lidí, ale navíc ještě 120 dalších brigádníků. „Překvapilo mě, což asi vypovídá o pracovní atmosféře sjezdu, že se za ty dva dny vypilo více než 10 tisíc káv,“ řekl ředitel hotelu International Zdeněk Šafařík. 

A aby spojitostí nebylo málo, obě partaje se potkávaly i na hotelových chodbách. Delegáti ODS byli ubytováni v témže hotelu, kde se scházelo vedení strany LIDEM. Předsedové obou stran si proto vyměnili oficiální pozdravy, předseda třetí vládní strany Karel Schwarzenberg pak spravedlivě navštívil obě akce. A koaličním partnerům předal dokonce i stejné ponaučení. „Málokdy jsou volby vyhrávány, ale velmi často jsou prohrávány. Tyto volby jsme my, přátelé, prohráli,“ přiznal předseda TOP 09. 

Kvůli oběma stranickým akcím přijelo do Brna přes tisíc lidí. Také politici tak přispěli do statistiky takzvaných kongresových turistů, za rok jich krajské město navštíví na 214 tisíc.