Bauhaus chce prodat ostravská jatka

Ostrava - Ostravská jatka jsou na prodej. Oznámila to společnost Bauhaus, která kdysi pozemky v centru města i s kulturní památkou koupila. Po osmnácti letech je má ostravský magistrát díky předkupnímu právu možnost získat zpět.

Před věží vévodící ostravským jatkám panuje čilý ruch, neznamená to ale, že by typické červené cihly měly získat zpátky svůj lesk. Před masnými krámy budují cestáři novou čtyřproudou komunikaci. Jatka musí na rekonstrukci čekat dál, i když ta je možná blíž než v minulosti. Společnost Bauhaus chce objekty prodat, možná i s obchodním domem.

„To, zda bychom prodali objekt jatek včetně pozemku odděleně nebo společně se stávajícím objektem prodejny, je věcí nabídky kupce. Roli bude hrát také možnost přestěhovat prodejnu jinam,“ vyjádřila se společnost.

Zprostředkovatelem jednání mezi firmou a Ostravou je radní Moravské Ostravy a Přívozu Lukáš Semerák. Patří mu domy naproti komplexu jatek, a i proto by chtěl jednu ze vstupních bran do města oživit. „Mohla by se tam udělat odpočinková zóna, je to blízko Stodolní,“ myslí si Lukáš Semerák. Město by podle všeho mohlo obchodní centrum, jatka i dům se slavným klubem Templ získat za něco málo přes 130 milionů korun. Na rekonstrukci by pak mohlo město využít evropské fondy. Primátor Petr Kajnar nebyl celý den k zastižení, protože je na služební cestě v New Yorku, už dříve se ale vyjádřil, že je ochoten s Bauhausem jednat. Podle informací ČT ale zatím žádná schůzka v plánu není. Vedle obchodního domu Ostravica patří jatka k nejohroženějším památkám ve městě. Národní památkový ústav zde prováděl kontrolu naposledy před dvěma lety. Bauhaus sice budovu opravuje, ale jen do té míry aby nespadla. Před dvěma lety přitom už musela firma jednu ze staveb kvůli špatnému stavu zbourat. Ostrava má tak podle všeho jednu z posledních možností zachovat jednu z mála kulturních památek ve městě.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)