Kotzian vs. Hollan

Do Husy na provázku si pozvali dva novináři s brněnským původem, ale již stálým angažmá v pražských redakcích, Roberta Kotziana a Matěje Hollana. První je náměstkem brněnského primátora za ODS. Trošku z nouze, šéfování brněnské radnice mu uniklo jen o chlup, přesněji nedokázal přesvědčit klíčovou frakci ve vlastní partaji. Druhý je bojovník proti hazardu, ale především jeden ze zakladatelů portálu Žít Brno, který komunální satiru povýšil na postoj.

Novináři Ivana Svobodová (Respekt) a Karel Škrabal (MF Dnes) nemohli zvolit pro rozjezd diskuzního formátu lepší dvojici. Kotzian je konzervativní politik, který se na svět dívá rozvážně, někdy možná až vláčně. Hollan je vtipný, razantní a má kredit, a to už nejen na Brněnsku.

Debata začala, a vlastně i pokračovala na téma tradiční filozofické otázky dneška, zjednodušeně: kde je hranice aktivismu a médií, co se ještě smí, a co ne. Pak se přešlo na zakázky, neochotu úřadů podávat informace atp. Zpočátku byl Hollan jen vtipný, pak už přidal a dodal argumenty. Kotzian nezaostával, jen prostě a rozpačitě opakoval, že s tím vlastně nemůže nic dělat. Matěj Hollan „vynalezl“ úžasnou věc, když se s námi nebudete bavit, tak my s vámi taky ne. Odpovídat vám budeme s humorem, protože to děláte taky. Ačkoliv nešlo o prezidentskou debatu ve Spojených státech, je třeba říct, že nakonec by u diváků obstál především Robert Kotzian. Skvělé bylo, že se Hollana nezalekl a přišel. V sále seděli lidé, kteří se nerozpakovali dát najevo, na čí straně stojí, konečně v tom selhali trošku i oba moderátoři. Kotzian klopotně, přesto ale neúnavně opakoval, co si myslí, jak vidí svět on, anebo že prostě něco vůbec nevidí.

Je fajn vědět, že existují politici, kteří jsou ochotni jít debatovat se soupeřem, i když to nebude secvičená televizní besídka. A úplně v ideálním případě je šance věřit, že se obě strany debatního stolu dovědí něco jeden o druhém.