Lidé na Karvinsku topí levným uhlím z Polska

Karvinsko - Topná sezóna je v plném proudu, uhelné sklady na severu Moravy ale živoří. Lidé totiž kupují uhlí od polských dovozců, kteří mají nižší ceny. Polské uhlí je většinou méně kvalitní, má menší výhřevnost, ale lidé raději sáhnou po něm, protože zaplatí o několik tisíc korun míň.

Karvinsko – po staletí hornický region, zdejším uhlím ale teď topí málokdo. „Je to kousíček od polských uhelných skladů, které jsou schopny navážet palivo podstatně levnější než my,“ vysvětluje Tomáš Rašík z uhelného skladu Petřvald. Uhelným skladům na Karvinsku klesly prodeje až o polovinu. Polští prodejci převálcovali ty místní cenou i drsnějšími způsoby. „Oni to míchají s tím nejhorším uhlím, co tam mají, proto mají tu cenu takovou, jakou mají,“ tvrdí Michal Šebesta z uhelného skladu Stonava. Rozhodující je ale právě cena. České uhlí na topnou sezónu stojí zhruba 20 tisíc korun, to polské vyjde o 3 až 4 tisíce levněji. I když čeští prodejci nakoupí uhlí v Polsku, na ceny polských dovozců se nedostanou. „Vysvětluju si to tak, že ta ekologická daň na tom jejich palivu není,“ myslí si Tomáš Rašík z uhelného skladu Petřvald. Celní orgány se hájí tím, že nemají kompetence dovoz uhlí kontrolovat.

„Zákon o dani z pevných paliv nestanovuje žádné podmínky pro dodávání, odesílání nebo dopravu pevných paliv,“ uvedla mluvčí Celního ředitelství Ostrava Pavla Zdobnická. Většina provozovatelů uhelných skladů věří, že se k nim lidé zase vrátí, někteří se ale rozhodli zavřít. 

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)