Města mají problém zbavit se nechtěných tržnic

Jižní Morava, Zlínsko – Snaha měst dostat z centra nevzhledné či problémové tržnice připomíná boj s větrnými mlýny. Majitelé stánků s levným zbožím vedou s radnicemi nekonečné soudní spory, kterými se brání jejich likvidaci nebo přemístění. Jeden z nich, případ tržnice v brněnské ulici Pohořelec, dnes řešil Městský soud v Brně. Příznačně se ani dnes soudu nepodařilo spor rozřešit, a případ se tak potáhne dál.

Na brněnských soudech leží k dnešnímu dni kvůli tržnici Pohořelec celkem 3 žaloby. Stánky se úředníci magistrátu i městské části Brno-střed snaží  z nejkratší brněnské ulice dostat pryč už léta. Podnikatel Josef Richard Pliska má však tržnici zapsanou na katastru nemovitostí jako trvalou stavbu, proto úřady nemohou stánky z lukrativní lokality mezi obchodním domem Centrum a státním zastupitelstvím odstranit tak, jako ostatní stánkaře.

Když úředníci navrhli brněnskému podnikateli mimosoudní vyrovnání, zdálo se, že stánky z centra skutečně zmizí. Pliska magistrátu navrhl, že pozemky od města odkoupí a místo tržnice postaví luxusní kavárnu, nebo tržnici mohlo naopak od podnikatele za 25 milionů odkoupit město. Vedení Brna ale nakonec odmítlo přistoupit na podmínky, které si podnikatel kladl, a pustilo se do soudního sporu.

Kde problém nemají?

Bezproblémovou tržnici mají například v Uherském Hradišti, město by ji chtělo výhledově zrekonstruovat a víc přiblížit lidem, i když je tržnice v centru, je relativně zastrčená. Stejně tak nemají problémy s tržnicí ani ve Vyškově, kde na městském tržišti pořádají hlavně jarmarky a farmářské trhy.

Soud teď rozhoduje, zda Pliska zapsal stánky do katastru nemovitostí právem. Podle magistrátu jsou totiž stánky ze své podstaty stavbou dočasnou, přestože se Pliskovi podařilo zapsat tržnici do katastru jako trvalou stavbu.

Budoucností tržnice se v minulosti střídavě zabývali úředníci brněnského magistrátu a městské části Brno-střed, odstranit se ji snaží už léta. Právě městská část neprodloužila stánkům dočasné stavební povolení. Podnikatel potom ve sporu využíval všechny legální prostředky, kterými mohl uzavření tržnice oddálit – upozornil na chyby ve smlouvách a zákonné lhůty využil v maximální možné délce.

Ani dnešní jednání Městského soudu v Brně nepřineslo výsledek, spory tak pokračují dál a tržnice i nadále funguje.

Úředníky dráždí i podchod pod brněnským nádražím

Další 2 žaloby, které řeší brněnské soudy, cílí na vyklizení stánků v podchodu pod hlavním nádražím. „Byla podána žaloba na vyklizení jednoho stánku vůči společnosti Korekt real. Brněnské komunikace vedou také spor o vyklizení dalších 28 stánků v podchodu vůči společnosti Kvint,“ potvrdila mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Firmám už vypršely nájemní smlouvy, na konci roku 2010 proto dostaly pokyn, aby stánky v podchodu vyklidily. Ani jedna společnost ale na výzvu města nezareagovala. Provozovatel obchodů, kterým je stejně jako v případě Pohořelce Josef Pliska, totiž zatím stánky odstranit nehodlá. „Pouze městský soud bude moci rozhodnout ve spletitosti vztahů v důvodech našeho setrvávání v nájmu. A na základě právoplatného rozsudku se tomu přizpůsobíme,“ uvedl před časem v písemném prohlášení.

Řešení situace je v nedohlednu. Vše totiž komplikují složité právní vztahy, zastaralé nájemní smlouvy a povolení. A v neposlední řadě i táhlá soudní řízení. 

S tržnicemi marně bojují i další města

Podobně jako v Brně brání složité majetkoprávní vztahy i zrušení tržnice poblíž centrálního náměstí v Blansku. Tržnice stojí na městském pozemku jen z půlky, druhou půlku majitel nechce prodat. Radnici dělají stánky vrásky hlavně proto, že kazí výhled na nově opravený blanenský zámek. 

Hovoří místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS) (zdroj: ČT24)

Ve Zlíně se radnice zase snaží o opravu tržnice Pod Kaštany. Ideálem jsou farmářské trhy, které by v pěkných stáncích lemovaly hlavní zlínskou třídu. „Pokud bychom tento prostor dostali možnost měnit, tak bychom sjednotili typy budov,“ řekl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Realita ale pokulhává. Kamenem úrazu jsou 2 budovy, které i s pozemky patří soukromníkovi, jenž je nechce prodat. Tržnice Pod Kaštany je navíc v památkové zóně, na její rekonstrukci se tak nevztahují běžná pravidla.

O tržnici hovoří mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák (zdroj: ČT24)

V Prostějově už mají vyřešeno, tržnici přesunou

Městská tržnice v Prostějově se bude stěhovat. Desítky let byla v prostoru za obchodním domem Prior, podle vedení města ale poničené stánky hyzdí lokalitu, ve které stojí i unikátní soubor židovských domů. Diskuse o tom, co s tržnicí, se ve městě vede už od roku 1994. Až letos vedení města rozhodlo, že trhovce přestěhuje na pozemek v Plumlovské ulici. To však stánkaři i někteří zákazníci kritizují, na stánky v centru byli totiž zvyklí.