Divadlo Jiřího Myrona zve na bláznivý let do vesmíru podle Mariana Pally

Ostrava - Činohra Národního divadla moravskoslezského nastudovala hru Mariana Pally – originálního umělce, který maluje, hraje na kontrabas, píše básně, fejetony i dramata. Jeho veselohra z roku 2000 Sajns fikšn má premiéru zítra večer v Divadle Jiřího Myrona.

Děj komedie se odehrává v kosmické lodi, která vypadá jako hospoda. Extravagantní kosmonauti netuší, kam letí a proč. Pak přijde na kontrolu UFON a člen posádky mu za baterku prodá planetu Zemi.

„Už jsem tady hrál mnoho ulítlých komedií, ale tahle je jinak ulítlá. Má sice trochu prdlou, ale ocelovou logiku,“ uvedl představitel kapitána Tomáš Jirman.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Potvrzuje to i Lada Bělašková, která hraje krásnou modelku. „Je to taková absurdita plná hříček a vtipů, která se pomalu ale jistě přetváří v zrcadlo dnešní doby. Z některých věcí vás nakonec až mírně mrazí,“ řekla herečka a dodala, že hra ji baví čím dál tím víc.

Autor textu Marian Palla přijel už na generálku a byl nadšený. „Tato hra je inscenovaná početvrté a toto představení je určitě nejlepší,“ prohlásil Palla. „Je to divné, hra je už docela stará, ale s hrůzou zjišťuji, že se naplňuje. Tehdy jsem vymýšlel absurdní věci, které neexistovaly. A teď jsou,“ řekl autor.

Hru Sajns fikšn vybral dramaturg divadla Marek Pivovar, inscenační tým řídila hostující režisérka Věra Herajtová. V textu Mariana Pally spolu hodně škrtali. „Ta hra je skvělá, ale něco jiného je kniha a něco jiného je převést ji na divadlo. Rozhodli jsme se, že ji zúžíme do jednoho prostoru vesmírné lodi, do které všichni nastoupí. Doufám, že i diváci,“ řekla režisérka. Vedle Jirmana a Bělaškové tvoří posádku Jan Fišar, Renáta Klemensová, Alexandra Gasnárková, František Večeřa, Petr Houska a Marie Logojdová. Scénu vytvořil David Bazika, kostýma navrhla Marta Rozkopfová.

Marian Palla se Ostravě představí také jako výtvarník. Hned po premiéře bude v mít v divadelní galerii Opera vernisáž obrazů.