Vědci z UP Olomouc mají nové výzkumné centrum

Olomouc - Nové centrum molekulární a translační medicíny otevřela Univerzita Palackého v Olomouci. V ústavu bude zhruba stovka vědců hledat léky především na nádorová a infekční onemocnění. Pracoviště se i díky vybavení řadí k oborové špičce v rámci střední Evropy.

Špičkové zázemí pro odborníky, kteří hledají nové léky na nejzávažnější choroby. To je olomoucké Centrum molekulární a translační medicíny. Projekt stojí na těsném propojení vědeckého výzkumu a klinické praxe. „My se primárně zabýváme oblastí regulace poškození nukleových kyselin, některými zánětlivými onemocněními a imunopatologickými chorobami,“ prozradil ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch.

4700 metrů čtverečních laboratoří, unikátní technologie za zhruba půl miliardy korun a k dnešnímu dni asi stovka zaměstnanců. O práci v centru přitom mají zájem nejen tuzemští odborníci, ale i experti z celého světa. „Právě absolventi doktorských studijních programů neměli v Olomouci uplatnění, tak teď se jim nabízí pracovní příležitosti tak, aby to posílilo náš region,“ uvedl děkan Lékařské fakulty UP Olomouc Zdeněk Kolář. Budova centra translační a molekulární medicíny navazuje na objekt Teoretických ústavů Lékařské fakulty. Projekt přišel na téměř devět set milionů korun. Zástupci univerzity, města i fakultní nemocnice dnes navíc podepsali memorandum o vzniku biomedicínckého a biotechnologického parku. Ten v budoucnu vyroste na okraji Olomouce. „Tam by mohly najít místo firmy, které by právě svou ekonomickou aktivitou navazovaly na tu práci vědců,“ věří primátor Olomouce Martin Novotný. Na Univerzitě Palackého studuje na osmi fakultách přes 23 000 studentů. Klíčové výzkumné aktivity vysoké školy přitom směřují právě do oblasti biomedicíny, biotechnologií a nových materiálů.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)