Trhovci v Hatích připravili stát na daních o miliony

Hatě (Znojemsko) – Milionové daňové úniky odhalila kontrola celní a daňové správy na tržnici v Hatích na Znojemsku. Ukázaly to výsledky víkendového zátahu nazvaného Market. Účetnictví měl v nepořádku téměř každý prodejce – zhruba polovina vůbec nepodávala daňové přiznání a řada dalších záměrně vykazovala nižší obrat, aby se vyhnula placení DPH.

Hatě v sobotu zaplavilo šedesát kontrolorů z celní i daňové správy, výsledky vůbec první takové akce zveřejnilo Generální finanční ředitelství dnes. „Zhruba polovina z necelé stovky zkontrolovaných prodejců vůbec nepodává daňová přiznání. Zbylá část prodejců je podává, avšak záměrně uvádí základ daně v takové výši, aby jim z daňového přiznání vyšla nulová nebo minimální daňová povinnost,“ vysvětlila Jitka Ježková z Generálního finančního ředitelství. Všichni prodejci dohromady tak za rok 2010 odvedli méně než 20 tisíc korun.

Obrat prodejců podle jejich daňových přiznání dosáhl maximálně půl milionu korun. To by znamenalo, že každý den trhovce prodá 4 až 6 věcí v hodnotě 1 400 korun. Podle finančního ředitelství je částka příliš nízká. „Dle našich zjištění u obdobných prodejců ohledně denních tržeb a i ze získaných odpovědí vietnamských prodejců při místním šetření na Hatích by denní tržba každého prodejce mohla minimálně v průměru činit čtyři tisíce korun,“ objasnila Ježková. Roční obrat by se při této průměrné tržbě vyšplhal na 1,5 milionu korun, zisk na půl milionu. Každý prodejce by tak měl na dani z příjmu a DPH zaplatit 350 tisíc korun. Stát tak přišel přibližně o 17,5 milionu korun.

Nepoctivým prodejcům teď hrozí vysoké pokuty. A častěji se také ocitnou pod drobnohledem kontrolorů. „Úspěšná sobotní akce odstartovala sérii podobných kontrol, kterými chce daňová správa zajistit správné plnění daňových povinností,“ dodala Ježková.