Moravskoslezský kraj je součástí mezinárodního superregionu Tritia

Těšín - Moravskoslezský kraj se stal součástí nadnárodního regionu Tritia. Společně se slovenským krajem Žilina a polskými vojvodstvými Opole a Slezsko budou žádat o evropské peníze na dopravu, životní prostředí a cestovní ruch. Kraje si od nového projektu slibují více peněz z Bruselu.

Česká republika má konkurenci. V nově vzniklém nadnárodním regionu Tritia žije téměř stejný počet obyvatel jako v Česku. Smyslem je společně čerpat peníze z evropských fondů. V Polském Těšíně se na tom domluvili zástupci všech čtyř krajů. „Po dvou letech se podařilo vytvořit středoevropský region se spojnici Žilina, Ostrava, Katowice, Opole, středoevropský region s 7,8 miliony obyvatel, což je obrovský potenciál,“ myslí si předseda Žilinského samosprávného kraje Juraj Blanár. „My nikomu peníze nebereme, regiony a euroregiony budou mít pořád stejně. Jsou to dodatečné evropské peníze, se kterými unie počítá, jde v řádech o miliony eur,“ doplňuje jej maršálek Katovického vojvodství Adam Matusiewicz.

Prioritou číslo jedna nově vzniklého regionu je doprava a životní prostředí. Jde například o dokončení dálnic a rychlostních silnic mezi Bohumínem a Polskem a Žilinou a polskou Bialskou Bialou. Na přípravu konkrétních projektů si zástupci krajů vzali půl roku.

„Připravují se projekty, které navážou na národní projekty, ať už je to podpora alternativní dopravy nebo řešení lokálních topenišť, které doposud kraje řešily samy,“ uvedl hejtman Moravskoslezkého kraje Miroslav Novák. Sídlo superregionu Tritia bude na zámku v Polském Těšíně. V čele bude ředitel kontrolovaný dozorčí radou. Ředitele nového regionu společně jmenuje moravskoslezský hejtman se svými protějšky z Katowic, Opole a Žiliny. Během deseti let by Tritia měla z Bruselu získat samostatný operační fond. Finančně by se tak region stal nezávislý na národních ministerstvech.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)