Sexistické prasátečko zná své vítěze

Brno - Čtvrtý ročník soutěže o nejvíce sexistickou reklamu zná své vítěze. Nejvíce hlasů veřejnosti získala reklama firmy Day to Day se sloganem „Potřebujete píchnout?“ Hnutí Nesehnutí, jež tuto anketu každoročně organizuje, obdrželo v letošním roce celkem 78 námětů. Do hlasování se zapojilo asi 10 tisíc účastníků.

Organizátorky soutěže rozdělily reklamu do tří kategorií. „Rozdělením reklam do kategorií jsme chtěli zdůraznit různé projevy sexismu v reklamě. Nejedná se totiž vždy jen o nahé ženské tělo,“ objasňuje koordinátorka programu Ženská práva jsou lidská práva Petra Havlíková.

V kategorii „Ženy pouze jako objekty“ zvítězila s rekordním počtem 1 694 hlasů reklama na půjčky firmy Day to Day. V kategorii „Ženy jako části těla“ pak „uspěla“ reklama se sloganem „Co je větší, to je lepší“ od společnosti Alfacomp.cz.

V poslední kategorii čtenářky a čtenáři hlasovali za „Další projevy sexismu“, ve které se objevovaly reklamy zobrazující ženy a muže v stereotypních rolích či reklamy se sexistickým zobrazením mužů. Anticenu získala společnost Job Challenge se sloganem „Práce se dá hledat různě“.