Ptáky zabíjí krmítková nákaza, přišla z Velké Británie

Brno - Českem se šíří nová choroba ptáků. Množí se všude tam, kde se jim lidé snaží přilepšit a pomoct – u krmítek. Původně se objevila u holubů, teď zasáhla i další druhy opeřenců a hrozí, že se bude šířit dál. Ornitologové proto prosí všechny, kteří krmítka vlastní, aby je před dalším využíváním vydezinfikovali. Ptákům totiž jinak hrozí zbytečný úhyn.

Za vše může parazit trichomonády neboli bičenky drůbeží. Zhoubná nemoc ptáků, kterou si předávají u krmítek, před pěti lety napáchala ve Velké Británii obrovské škody. Vloni se dostala i na Moravu a zřejmě se bude dál rozšiřovat. První masový úhyn pozorovali už lidé v okolí Uherského Hradiště.

Příznaky onemocnění jsou podle ornitologů viditelné pouhým okem. „Ptáci jsou výrazně apatičtí, nahrbení, načepýření,“ popsal ornitolog David Horal. Nemoc není pro člověka nebezpečná. Na rozdíl od ptačí chřipky lidem neublíží, přesto ale ornitologové žádají, aby lidé uhynulé ptáky hlásili na webových stránkách.

Uhynulý pták
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Virus je známý řadu let. Vyvolává onemocnění u holubů či volně žijících dravců. Nové u tohoto onemocnění je to, že Trychomonas Galinee začal být příčinou onemocnění i drobných pěvců, a zejména pak zejména zvonků,“ vysvětlil Ivan Literák z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

V budoucnu ale nemusí podle vědců zůstat jen u holubů nebo zvonků. Infekce může zmutovat a rozšířit se taky na další druhy běžné v české přírodě. „Když došlo k adaptaci nemoci z holuba na zvonka, tak může dojít i k adaptaci na jiný druh ptáka,“ dodal Literák. A není jedinou hrozbou. Sýkorky například v poslední době likvidují neštovice. Kdyby se k nim bičenka přidala, byla by to pro ptáky úplná pohroma.

Co můžeme sami udělat proti krmítkové nákaze? Vzít krmítko a vydezinfikovat je, a to nejlépe savem.