Havířov má novou expozici, která mapuje historii města a hornictví

Havířov - Město Havířov otevřelo novou stálou expozici o historii města a historii hornictví, bez kterého by toto sedmapadesátileté město vůbec nevzniklo. Exponáty zabírají plochu 200 metrů čtverečních a jsou umístěny ve společenském domě Reneta.

Výstava nazvaná Historie psaná uhlím obsahuje fotografie, kroniky, nerosty, nářadí, nástroje a různé hornické symboly. Další exponáty mapují historii mladého města, které má to štěstí, že je budovatelé nepostavili na uhlí.

„Město Havířov bylo původně stavěno opravdu jako ubytovna pro pracovníky v dolech tady v okolí,“ uvedla Dagmar Čuntová, ředitelka Městské knihovny Havířov, která expozici spravuje.

Vznik expozice inicioval v roce 2004 Klub přátel hornického muzea, který také městu věnoval řadu exponátů.

„Trvalo to dlouoho, k urychlení celého procesu nakonec přispěly takové věci jako uzavření Dolu Dukla a v roce 2007, kdy jsme s řadou nadšenců zachránili, co se zachránit dalo – asi 450 exponátů, které jsme pak představili havířovské veřejnosti. A tak podpořila naši myšlenku zřídit v Havířově muzeum,“ uvedl Zdeněk Dombrovský z Klubu přátel Hornického muzea v Ostravě.

Expozice stála asi šedesát tisíc eur, polovinu pokryje dotace. Speciálně pro bývalé horníky mají exponáty především citovou hodnotu.

„Nám, co jsme v dolech pracovali, všechno připomíná náš minulý život,“ řekl Dombrovský, který se velkou mírou zasloužil o to, jak výstava vypadá.

Provoz v nové expozici začal dnes v úterý ráno Dnem otevřených dveří. Knihovna připravuje v Renetě také pravidelné hornické úterky, kdy se mohou zájemci podívat třeba na filmy s hornickou tématikou.